Mobil Versjon

Oslo fengsel mest innovative fengsel

Det ble nylig delt ut priser i seks kategorier i kriminalomsorgens Innovasjonscamp. Oslo fengsel stakk av med den gjeveste prisen for nøkkelopphenget Keys to Oslo.  

Bilde av nøkkelopphenget Keys to Oslo

Kriminalomsorgens Innovasjonscamp 2017 fant sted i perioden 6. - 20. mars, og oppgaven var å utvikle et nytt produkt som kan produseres i arbeidsdriften i fengselet. 

Vinner i kategorien "Best totalt" ble Oslo fengsel for utviklingen av Keys to Oslo (bildet). Keys to Oslo er et nøkkeloppheng, laget av trevirke fra Botanisk hage på Tøyen og med motiv av signaturbygninger i Oslo. Totalt var 8-10 innsatte involvert i prosjektet.

Innovasjonscampen er et samarbeid mellom kriminalomsorgen, Fylkesmannen i Hordaland og Ungt entreprenørskap Østfold, og ble i år arrangert for andre gang. I fjor var det Bastøy fengsel som tok førstepremien med produktet Bastøylavvoen.

I løpet av de to ukene konkurransen pågikk, skulle deltakerne utarbeide en forretningsplan, prototype og produktpresentasjon. Det var ni påmeldte, og prisen var pengepremier til velferdstiltak, samt diplom og T-skjorte til hver deltager.

I begrunnelsen for tildelingen av "Best totalt"-prisen til Oslo fengsel for utviklingen av Keys to Oslo skriver juryen:  
Vinneren er høyt oppe i alle kategorier. Det er et gjennomarbeidet produkt og presentasjonen og forretningsplanen er meget god. Produktet egner seg godt for kommersialisering og er overførbart til hele landet. Juryen er dypt imponert!

Premien ble nylig overrakt de innsatte i Oslo fengsel under en seremoni i fengselet.

 - Det har vært et veldig godt samarbeid mellom arbeidsdriften og Grønland Voksenopplæringssenter i dette prosjektet. I tillegg har de innsatte samarbeidet godt på tvers av de forskjellige gruppene, og mediegruppa, kreativ gruppe, forretningsplan-gruppa og snekkerverkstedet har alle bidratt med sitt, forteller Bjørn Lange, verksmester i fengselet.

Videoen mediegruppa laget om utviklingen av produktet kan sees på Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=0pp5VffXvKw

En av de innsatte som var med på konkurransen sier følgende:

- Det var gøy å jobbe med Keys to Oslo. Er det konkurranse det er snakk om, vil jeg alltid vinne. Og jeg er stolt over at produktet vårt ble så bra!

Keys to Oslo skal nå settes i produksjon ved arbeidsdriften.

Om oppdragene

Deltakerne kunne velge mellom tre ulike kategorier, satt opp av tre eksterne oppdragsgivere,

Kategori 1:
Oppdragsgiver: Visit Østfold: 
«Dere får i oppdrag å lage en suvenir fra eget område som egner seg for produksjon i kriminalomsorgen. Produktet kan appellere til både norske og utenlandske turister.»

Kategori 2:
Oppdragsgiver: INSPIRIA science center
«Dere får i oppdrag å produsere ett brettspill som øker lysten for realfag. Produktet skal egne seg for produksjon i kriminalomsorgen. Det skal kunne selges i butikken til Inspiria science center»

Kategori 3:
Oppdragsgiver: Fretex
«Ta i utgangspunkt i avfallsprodukter/ produkter som allerede har levd et liv og som kan bli til noe nytt. Bruk et avfallsprodukt fra institusjonen (eks. klær,utstyr, utdaterte produkter/vare.) Tekstiler kan sys om. Møbler kan gjøres om til noe nytt, bøker/blader kan brukes på nytt etc.»

Juryen bestod av:

• Suzanne Five, Kriminalomsorgsdirektoratet
• Paal Chr Breivik, Fylkesmannen i Hordaland
• Bente Kjenstad Jæger, Visit Østfold
• Pernilla Axelryd, Inspiria science center
• Ann-Karin Nilsen, Fretex Østfold
• Sille Solberg, Ungt Entreprenørskap Østfold
• Michael Lund Thomsen, Opplæringssenteret Indre Østfold fengsel