Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Oppussing ferdig på Bredtveit fengsel

Store deler av Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt har fått en sårt trengt fornyelse det siste året. Celler, korridorer, fellesrom og luftegården har fått total renovering.
I slutten av januar kom innsatte tilbake til Bredtveit fengsel etter flere måneder med full oppussing av store deler av fengselet.
20130128_135320
Britt Aas Torkildsen

Toalett på cellene

- Alle cellene som er pusset opp har fått toalett på rommet, forteller Britt Aas Torkildsen. Hun er verksmester på Bredtveit og har koordinert arbeidet med hele oppussingen. Hun har valgt ut møbler og tekstiler, og er også spesielt fornøyd med at det er kommet toalett.

- Det er små rom, og toalettene kan ikke skjermes, men det er bedre enn at de innsatte må ringe på en fengselsbetjent hver gang de skal på do om natten. Det er slitsomt, og kan også oppleves nedverdigende å måtte si i fra hver gang du skal på do.

Motivere for endring

Torkildsen forteller at det var på høy tid med oppussing.

- De gamle cellene var slitte og triste, det var ofte tilfeldige møbler som var satt inn, og det var ikke noen tanke på trivsel. Fine omgivelser handler også om respekt for menneskeverdet. De nye cellene skal være med å støtte opp om dette, sier Torkildsen.

- Vi skal skape motivasjon for endring til en kriminalitetsfri tilværelse. Gamle, nedslitte celler drar i motsatt retning.

I de gamle cellene ble det skrevet på veggene og satt opp klistremerker. Torkildsen venter mindre av det nå – og hver celle får også stor oppslagstavle hvor det kan henges opp det man ønsker. Når det er pent i utgangspunktet er det en større sjanse for at man ønsker å holde det slik.

korridor_bredtveit

Luft og lyse farger

Det blir bedre luft fordi det er satt inn ventilasjon i alle celler, noe det ikke var tidligere, og det er malt over alt. Gule og mørke farger på slitte vegger er byttet ut med lyse. Det er Statsbygg som har hatt ansvar for oppussingen. Torkildsen er veldig fornøyd med resultatet.

- Møblene vi har valgt er i bøk fordi det er en «varm» tresort, og de spesialbestilt i Ringerike fengsel. Alle møbler passer inn på alle rom – og ingen rom er like. Det var en utfordring!

Prøvesitting

Cellene framstår som lyse og plassering av bord, valg av farger på vegger og gardiner er gjennomtenkt. Også valg av kontorstol.

- Du aner ikke hvor mange kontorstoler jeg har prøvesittet! Men det viktig at de skal være behagelige å sitte på, de vil bli godt brukt.

Britt Aas Torkildsen er opptatt av å takke Sarpsborg fengsel for å hjelpe til slik at oppussingen kunne gjennomføres. De har tatt imot alle innsatte som egentlig hørte til Breidtvet, noe som gjorde oppussingen mulig.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk