Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Offisiell åpning av Stifinner'n junior

GOD OPPFØLGING AV UNGE: Stifinner'n junior er et nyoppstartet prosjekt som skal sikre god oppfølging av unge på vei ut av fengsel til hjem og samfunn. Ved åpningen i dag deltok både justisminister Odd Einar Dørum (i midten), byrådsleder Erling Lae og justispolitiker Inga Marte Thorkildsen.

SAMARBEIDSPROSJEKT: Stifinner'n junior er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo fengsel v/ Stifinnerprosjektet, Oslo kommune ved Byrådsavdeling for velferd og sosiale tjenester og barnevernet ved bydel Alna. På bildet ser vi byråd Margaret Eckbo og prosjektleder Tom Eberhardt ved Stifinner'n junior.
"Stifinner'n junior" ble offisielt åpnet i dag og er det første formaliserte samarbeidet mellom kriminalomsorgen og barnevernet i Oslo. Prosjektet skal sikre god oppfølging for unge på vei ut av fengsel til hjem og samfunn. Dette er et ledd i satsingen mot barne- og ungdomskriminalitet som justisminister Odd Einar Dørum har tatt initiativ til.

Prosjektet retter seg mot unge lovbrytere i alderen 15-18 (22) år som soner sin første dom, sitter i varetekt eller er idømt samfunnsstraff.

Målsetting
Prosjektets mål er at unge lovbrytere får en målrettet straffegjennomførings- og varetektssituasjon hvor den enkeltes behov blir ivaretatt før og etter fengsling. Det er nybrottsarbeid for barnevernet å arbeide med ungdom mens de soner dom eller sitter i varetekt i fengsel, og dette er en unik mulighet til å komme i dialog med disse ungdommene.

Det er etablert samarbeid mellom Oslo fengsel v/Stifinnerprosjektet, Oslo kommune ved Byrådsavdeling for velferd og sosiale tjenester og barnevernet ved bydel Alna. Oslo kommune skal bidra med barnvernsfaglig kompetanse.

Prosjektet startet sitt arbeid 1. januar 2005, og den offisielle åpningen skjedde i Oslo fengsel i dag.

Bakgrunn
Enkelte ungdommer har flere lovbrudd bak seg før de når kriminell lavalder, og noen har en lang historie med omfattende og sammensatte problemer. Politiet registrerer imidlertid at det er en liten gruppe unge som står for en relativt stor andel av lovbruddene.

Fengsel:
Pr. 1. mai 2005 satt 138 unge under 21 år i fengsel. 5 av disse var under 18 år.
Friomsorgen:
I løpet av året fra 2. mai 2004 - 1. mai 2005 ble følgende saker iverksatt:
  • 194 under 18 år
  • 734 mellom 18 og under 21 år
SNU-prosjektet
Justisminister Odd Einar Dørum tok i 2003 initiativet til en satsing mot ungdomskriminalitet. Seks prosjekter er satt i gang. Seks departementer samarbeider for å snu unge lovbrytere i tide. Ungdommene skal møtes med konstruktive tiltak i et samarbeid mellom ungdommen selv, hjem, skole, politi, kriminalomsorg, hjelpeapparat og nærmiljøet.

Samfunnet må ta et helhetlig ansvar for å reagere overfor den enkelte unge lovbryter. Dette gjelder både før og etter kriminell lavalder, og før og etter eventuell varetekt, fengselsstraff eller annen straffereaksjon. Tiltakene som prøves ut skal ansvarliggjøre unge lovbrytere og involvere alle berørte, også familie og nærmiljø. En hovedutfordring er å definere og plassere ansvaret for oppfølgingen, samt å organisere et samarbeid mellom hjelpeapparat og myndighetsutøvere.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk