Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Nytt aktivitetsbygg i Oslo fengsel

Tirsdag 3. september sto justisminister Grete Faremo for den ofisielle åpningen av det nye aktivitetsbygget i Oslo fengsel. Det er Statsbygg som har stått for ferdigstillelsen av det som skal bli et solid og mangfoldig tilbud til de innsatte.

Helhetsplan

Allerede i 1999 fikk Statsbygg i oppdrag fra Justisdepartementet å utarbeide en helhetsplan. Denne planen var omfattende, og skulle blant annet inneholde en beskrivelse av total rehabilitering av eksisterende bygningsmasse samt planer for to helt nye bygg. Grunnet manglende bevilgninger, ble arbeidet utsatt, og først i november 2010 kom oppdragsbrevet med oppstartsbevilgning for Aktivitetsbygget. Byggestart var i september 2011 og etter to års byggetid og med en kostnadsramme på 168,7 millioner står det nå ferdigstilt og klart til bruk. De rehabiliterte arealene har allerede vært i bruk i over ett år.

OsloFengsel_musikkrom185px
Fotograf: Trond Isaksen/Statsbygg

Treningsfasiliteter og lydstudio

I tillegg til at de innsatte nå har fått et komplett tilbud som blant annet består av oppdaterte treningsfasiliteter og et avansert lydstudio/øvingslokale, er det også opprettet en egen butikk; "Nærbutikken Oslo fengsel". Her skal hele 400 innsatte og 400 ansatte betjenes. Selve innhandlingen skjer ved at innsatte leverer inn handlelister og får varene levert på cella. Handlebeløpet trekkes deretter fra den enkeltes handlepenger. Det budsjetteres med en årlig omsetning på 7 millioner kroner.

Spesielle krav til deltakerne

Fengselsleder ved Oslo fengsel, Stig Meisler Storvik sier det har vært et tett og godt samarbeid mellom bruker, totalentreprenør, de prosjekterende, underentreprenører og byggherre gjennom hele prosessen. Oslo Fengsel har vært i full drift under hele byggeperioden og dette har satt spesielle krav til alle deltakere i prosjektet. Storvik mener at prosjektet har vært preget av løsningsorienterte deltakere med mye innsatsvilje og positive holdninger.

Riksantikvaren og Oslo fengsel har også kommet frem til gode løsninger for nybygget slik at det hverken virker dominerende eller skjemmende i kulturminnemiljøet. Blant annet forutsatte Riksantikvaren at aktivitetsbygget skulle oppføres i mørk tegl. Prosjektet har i hovedsak bestått av fem deler; 1. Rehabilitering av Fyrhuset og Fløy C - underetasje (erstatningsarealer for Haugenstua -  både midlertidige og varige) 2. Flytting av rør- og kabelføringer som går via Haugenstua til Snekkerverksted, Smie og Avd. A. 3. Riving av Haugenstua. 4. Oppføring av aktivitetsbygg, og 5. Oppføring av ringmur og gangbroer.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk