Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ny rapport om tilbakeføringskoordinatorene

På oppdrag fra Justis- og Beredskapsdepartementet har professor dr. polit. Sidsel Sverdrup ved Diakonhjemmet Høgskole utarbeidet rapporten “Evaluering av tilbakeføringskoordinatorene: analyse av implementeringsprosessen”.

Løslatelse

Tilbakeføring til samfunnet

En tilbakeføringskoordinator skal legge til rette for at overgangen til en normaltilværelse skal bli enklere. Tanken om at straffedømte skal “bedre ut enn inn” er ikke ny, og tilbakeføringskoordinatorene er et viktig ledd i dette.  De skal samordne alle tiltak, både det som skjer i regi av kriminalomsorgen og det som skjer i regi av de andre etatene (skole, helse, NAV, kommunen, frivillige m fl). De skal også legge til rette for at alle domfelte har opplegg og avtaler å gå til i kommunen og hos andre aktører som kan bidra til at domfelte ikke faller tilbake til ny kriminalitet. I 2011 ble det etablert 25 koordinatorstillinger, ytterligere 2 har kommet til senere.

Enkelte utfordringer

I rapporten kommer det blant annet frem at det har vært en del uklarheter med hensyn til tolkning av stillingsbeskrivelsen og hvilke ulike konkrete oppgaver stillingene skal fylles med.  Det konkluderes likevel med at det gjennomgående er mye som peker i retning av et stort engasjement, høy grad av kreativitet og kompetanse og stor grad av innsatsvilje blant tilbakeføringskoordinatorene.  Flere koordinatorer  nevner derimot at det har vært vanskelig å etablere et godt nok samarbeid med statlige og kommunale forvaltningssamarbeidspartnere. Samtidig betegnes samarbeidet med rusfeltet og frivillige organisasjoner som svært godt.

Evalueringen

Rapporten bygger i hovedsak på intervjuer av 21 av de totalt 27 tilbakeføringskoordinatorene. De ble blant annet bedt om å beskrive hvilke metoder de bruker for å løse ulike oppgaver, hvilke utfordringer de har i forhold til samarbeidet med indre og ytre etat og med de innsatte selv.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk