Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ny metode for å hindre tilbakefall

For å hjelpe innsatte i fengsel og domfelte til et liv uten kriminalitet er det tatt i bruk et nytt kartleggingsverktøy i kriminalomsorgen. Det skal gi mer kunnskap og skape bedre tiltak for den enkelte innsatte og domfelte.
samtale ved vindu
Hva trengs for å komme tilbake til samfunnet etter at man har blitt dømt og gjennomført en straff? Kriminalomsorgen har nå begynt å ta i bruk et nytt kartleggingssystem i arbeidet med å finne de riktige tiltakene for innsatte i fengsel eller domfelte som gjennomfører straffen sin i samfunnet. Den enkelte kan få en vurdering etter en ny undersøkelses- eller kartleggingsmetode. Svarene på undersøkelsene gir kunnskap som kan brukes for å finne tiltak som innsatte og domfelte trenger både under straffegjennomføringen og etterpå. Tiltakene skal gi bedre muligheter for å leve et kriminalitetsfritt liv.

Problemer etter straffegjennomføring

Kartleggingsverktøyet heter BRIK (Behovs- og ressurskartlegging i kriminalomsorgen) skal brukes i fengsel og på friomsorgskontorer. Både innsatte og domfelte kan ha problemer som arbeidsledighet, manglende skolegang, ikke noe sted å bo eller dårlig helse. Det mange som har gjennomført en straff som ikke greier å komme tilbake til samfunnslivet uten å begå ny kriminalitet.

Få frem ressurser og behov

Kriminalomsorgen har som oppgave å legge til rette for at domfelte skal kunne leve et liv hvor de er selvhjulpne og med fast inntekt når straffen er ferdig gjennomført. Det nye kartleggingsverktøyet BRIK skal få frem de ressurser og behov den enkelte har, slik at det kan bli lagt et innhold i straffegjennomføringen som er rettet mot fremtiden, og gir bedre muligheter for et liv som lovlydig borger etterpå.

Gjøre samarbeidet enklere

Mange domfelte trenger et sted å bo, utdanning, en jobb eller at de blir avklart mot trygdeytelser, helsehjelp, hjelp med nettverket sitt, få en bedre kontakt med familien sin, hjelp til å ordne sin økonomi og andre tiltak som har betydning for domfeltes snuoperasjon. I dette arbeidet samarbeider kriminalomsorgen med mange, blant annet NAV, kommunen, helsetjenesten og skolen. Kartleggingsverktøyet skal gjøre dette samarbeidet enklere. Kartleggingen er frivillig, domfelte velger selv om de ønsker dette.

Prøves og evalueres

For å få frem et kartleggingsverktøy har det siden sommeren 2009 vært jobbet innenfor juss, IT og fag. Nå er verktøyet ferdig, og de første kartleggingssamtaler sammen med domfelte er i gang. BRIK skal prøves ut i Halden fengsel og ved Østfold friomsorgskontor i ett år, og evalueres før videre innføring i resten av kriminalomsorgen.

Her kan du lese forskriften som ligger til grunn for kartleggingssamtalene gjennom BRIK:

 

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk