Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ny alternativ straffereaksjon for rusmisbrukere

Rusmisbrukere som tidligere ville blitt dømt til ubetinget fengselsstraff for kriminelle handlinger, kan snart dømmes til å følge et rehabiliteringsprogram. Prøveordningen Narkotikaprogram med domstolskontroll trer fra nyttår i kraft som straffereaksjon for rusmisbrukere i Oslo og Bergen.

- Dette er en betydelig styrking av innsatsen overfor rusmisbrukere som vil få bukt med sitt rusmisbruk, sier justisminister Knut Storberget.

Prøveordningen innebærer at rusmisbrukere kan dømmes til å gjennomgå et rehabiliteringsprogram som vilkår for betinget dom. Dersom ordningen ikke hadde blitt igangsatt, ville målgruppen fått ubetinget fengselsstraff. Gjennomføringen av programmet vil knyttes til et dagsenter, og innholdet vil tilrettelegges av et tverrfaglig team bestående av representanter fra blant annet sosialtjenesten i kommunen, opplæringssektoren, spesialisthelsetjenesten og kriminalomsorgen.

Prøveordningen har som formål å forebygge ny kriminalitet og fremme domfeltes rehabilitering. Den skal også bidra til å forbedre de praktiske hjelpe- og behandlingstilbudene for rusmiddelmisbrukere som omfattes av ordningen. Gjennomføringen av narkotikaprogrammet krever en felles innsats og et forpliktende samarbeid mellom ulike sektorer og forvaltningsnivåer.

Stortinget endret straffeloven 13. juni 2005 for å bane vei for ordningen. Det er besluttet at det skal etableres tre-årige prøveprosjekter i kommunene Oslo og Bergen.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk