Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Norsk-russisk seminar om personalopplæring

Som et ledd i Europarådets arbeid med fengselsreformer i Russland, arrangerte Justisdepartementet 21. - 22. september et seminar om personalopplæring. Norge har vært sentral i dette reformarbeidet i Russland og stod som arrangør av seminaret. Statssekretær Anne Rygh Pedersen åpnet arrangementet på Lillehammer, som samlet over 50 internasjonale og nasjonale deltakere.

Det har i de senere år utviklet seg et tett samarbeid mellom Norge og Russland innen fengselssektoren.

God faglig dialog
Samarbeidet med russiske myndigheter har gått gjennom ulike prosjektfaser, der den første delen var preget av etablering av kontakter, tilrettelegging av praktiske forhold for arbeid og undervisning, og avhjelpning av prekære humanitære forhold. Siden 2002 har man imidlertid arbeidet systematisk med å dreie fokuset mot en profesjonell, faglig dialog der særlig innhold og regime er sentrale tema.

- Forskjellene var og er store, både når det gjelder størrelse og materiell standard. Ulikhetene til tross har fengselssamarbeidet vært svært vellykket og stimulerende for begge parter. Norge ga på nittitallet et viktig bidrag til å avhjelpe den nøden som hersket i deler av russisk fengselsvesen, og i de senere år har det utviklet seg en god faglig dialog hvor fagpersoner og administrativt personell på alle nivåer har deltatt, sier seniorrådgiver Erik Såheim i Justisdepartementet.

Samarbeidsavtale
Innenfor rammene av Kriminalomsorgens internasjonale fengselsarbeid er det blant annet etablert en samarbeidsavtale mellom det russiske akademiet for statsopplæring og Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS).

Opplæringsseminaret på Lillehammer er et viktig bidrag i denne faglige dialogen.

Innledere fra Russland og en rekke europeiske land tok her opp sentrale tema, som opplæring av personell i forbindelse med reformer i fengslene. Russland var også tungt representert på seminaret, med blant annet nestleder for den russiske føderale fengselstjeneste, Salikh Shamsunov, ledere for de største opplæringsinstitusjonene og flere regiondirektører til stede.

DIALOG PÅ LILLEHAMMER: På vegne av Europarådets styringsgruppe for fengselsreformer i Russland, arrangerte Justisdepartementet 21. - 22. september et seminar om personalopplæring. Temaene på Lillehammer-seminaret var videre- og etterutdanning av personell, og modeller for organisering av utdanningen.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk