Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Norsk kvinneprogram til Sverige

I Sverige kan alle kvinnefengsler og ett friomsorgskontor nå gjennomføre samtalegrupper for kvinner. Det skjer etter mønster fra det norske programmet VINN.
VINN i Sverige

Program for kvinner

Den svenske kriminalvården arrangerte nylig sin andre opplæring i hvordan tilsatte kan gjennomføre samtalegruppe for kvinner. Samtalegruppene er bygd opp etter det norske konseptet VINN, som retter seg mot kvinnelige lovbrytere som sitter i fengsel eller gjennomfører samfunnsstraff.

- VINN er ikke en forkortelse, men et synonym for "å seire", "gå til topps", "erobre" eller "oppnå noe". Det kan være alt fra at deltakerne kan "vinne" over sitt rusmisbruk, se alternativer og "vinne" over kriminalitet, til at de kan få et bedre forhold til sine barn, sette grenser eller vite hvordan man kan komme seg ut av et vanskelig eller voldelig forhold til en mann, sier seniorrådgiver Torunn Højdahl ved Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS), som sammen med klinisk psykolog Marna Størksen har skrevet ei håndbok for gruppeledere som driver samtalegruppene.

Håndboka har i lengre tid blitt brukt i kriminalomsorgen i Norge, og den er nå også oversatt til svensk og russisk.

Ansvar og endring

Torunn Højdahl forteller at opplæringen i VINN har sitt grunnlag i menneskesynet innenfor humanistisk psykologi. - Sentralt er troen på at alle kan gjøre forandringer når de forsøker å ta ansvar for egne valg. I tråd med dette fokuseres det på den enkeltes muligheter, mestring og ressurser. Gruppeledernes oppgave er å lokke fram og støtte naturlige endringsprosesser og utforske ambivalens, sier hun. 12. og 13. juni arrangeres en videreutdanning i VINN der to nye temaer - "Seksualitet" og "Økonomi" -presenteres. Både norske, svenske og russiske gruppeledere er invitert til opplæringen, som skjer på Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS).
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk