Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Norsk kriminalomsorg med internasjonal tyngde

Norge spiller en viktig rolle når landene i Europa skal diskutere og utvikle sin kriminalomsorg. Ekspedisjonssjef Marianne Vollan er nå blitt visepresident i EuroPris.
Europarådskonferanse Fontana di Trevi

EuroPris står for The European Organisation of Prison and Correctional Services. Det er EU og EØS som favnes av organisasjonen som nå har 18 medlemsland.

Første generalforsamling

EuroPris hadde sin første generalforsamling i forrige uke, og da ble ekspedisjonssjef i Kriminalomsorgens sentrale forvaltning, Marianne Vollan, valgt til visepresident.

- Målet er at medlemslandene skal lære av hverandres feil og suksesser, og samtidig kunne komme med faglige råd når EU utvikler regelverk knyttet til fengsel eller kriminalomsorg. EuroPris skal være en stemme for fengselsmyndighetene i Europa uten å skulle drive med lobbyvirksomhet, sier Marianne Vollan.

Skinner av norsk kriminalomsorg

Vollan forteller at når hun presenterer norsk kriminalomsorg internasjonalt så kan man si at det «skinner av norsk kriminalomsorg».

- Men samtidig er jeg opptatt av at vi skal være ydmyke og fortelle om våre dilemmaer også. Vi må se hvilke rammer vi har i forhold til andre land, hvor for eksempel budsjetter kuttes. Vi har politikere som støtter det arbeidet vi gjør. Forskjellige tiltak tilpasses forholdene som eksisterer, og vi kan ha mye å lære av andre, sier Vollan.

Europarådet

Like i etterkant av EUROPRIS sin generalforsamling hadde Europarådet konferanse for kriminalomsorgsdirektører i alle 47 medlemslandene. Temaet var utenlandske innsatte og spesielt hvordan deres rettigheter ivaretas.

Igjen er Vollan opptatt av hvordan vi kan lære av andre. Hun trekker spesielt fra hvordan England og Nederland har jobbet med hvordan de skal ta imot innsatte som overføres til dem etter å ha sonet straff i andre land. Les mer om Europarådets konferanse her.

På bildet over fra venstre: direktør Harald Føsker, avdelingsdirektør Jan-Erik Sandlie, den danske generaldirektør William Rentzmann og ekspedisjonssjef Marianne Vollan foran Fontana di Trevi i Roma.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk