Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Norsk fengselskultur til utlandet

Innsatte i enkelte norske fengsler har gjennom mange år fått tilbud om kurs i kreativ skriving. Nå har det norske kulturarbeidet også vakt internasjonal oppmerksomhet. I tre år fremover skal kriminalomsorgen holde poesikurs for seks andre europeiske land. – Tilbake får vi en rekke spennende kulturelle tilbud for de innsatte - fra teater og musikk til performancekunst og maskeproduksjon, sier rådgiver Øystein Hauge i Kriminalomsorgen region vest.
Poesi i prisonen
POESI I PRISONEN:
  • Grundtvig er et program for voksenopplæring både i og utenfor utdanningsinstitusjonene. Grundtvig legger til rette for at institusjoner og organisasjoner fra ulike europeiske land kan utveksle kunnskap og erfaringer og i samarbeid skape produkter som kommer voksenopplæringsfeltet til gode.
  • Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU) ga sommeren 2006 kriminalomsorgen 5400 Euro i forbindelse med oppstarten av et treårig kulturprosjekt med innsatte i europeiske fengsler som målgruppe. Prosjektet har fått navnet Sonart.
  • Tyskland, Kypros, Polen, Portugal, Italia, Hellas og Norge er med i samarbeidsprosjektet.
  • Norge deltar med skrivekurs i kreativ skriving (Poesi i prisonen).
  • Juni 2007 er Hustad fengsel vertskap for en konferanse med deltakere fra alle de sju samarbeidslandene.
Et godt kulturtilbud er viktig i arbeidet med rehabilitering av domfelte, og kriminalomsorgen samarbeider med en rekke etater og organisasjoner om å gjøre dette tilbudet best mulig. Deltakelse i teateroppsettinger, musikkopplæring, bibliotek og skrivekurs er noen av de kulturtilbudene som kan bli gitt til de innsatte, og de innsatte bruker dette tilbudet godt; i 2003 lånte de for eksempel seksten ganger så mange bøker som befolkningen for øvrig.

Forberedelse til livet utenfor
Tidligere denne måneden startet arbeidet med det treårige kulturprogrammet ”Grundtvig Learning Partnership”, et samarbeidsprosjekt der sju europeiske land deltar og skal utveksle kulturelle tilbud til innsatte. Tyskland, Hellas, Kypros, Polen, Portugal, Italia og Norge skal frem til januar 2009 delta i denne kulturutvekslingen, som hele veien forutsetter en aktiv deltakelse fra hovedpersonene i prosjektet: de innsatte.

- Kultur i kriminalomsorgen handler kort og godt om å forberede de innsatte på livet utenfor fengselscella. I England har man kommet langt i dette arbeidet med å bruke kunst og kultur som verktøy i rehabiliteringen av domfelte. Skrivekurset, som vi har kalt ”Poesi i prisonen”, blir vårt lille bidrag ut mot Europa i så måte”, sier rådgiver Øystein Hauge, selv forfatter og ansvarlig for det faglige i skrivekursdelen av prosjektet.

- Men jeg vil selvsagt sørge for å knytte til meg gode kontakter i de landene vi skal ha kursene, slik som forfattere og performancekunstnere. Og tilbake får vi med oss en rekke gode tilbud til innsatte i norske fengsler, forteller han.

Håp og optimisme
Parallelt med dette arbeidet vil han arbeide aktivt for å holde skrivekurs her i Norge.

Øystein Hauge understreker at han med kursene ikke er ute etter å belære. Skrivekursene skal bygge håp og optimisme, og de skal bevisstgjøre de innsatte om hvilke muligheter som finnes:

- En viktig målsetting med prosjektet er at deltakerne gjennom nitidig kreativt arbeid skal kunne frigjøre evne og ressurser, og på den måten gjøre seg bedre rustet til å velge et lovlydig liv etter soning – fri fra rus og kriminalitet. Slik sett handler det mye om å skrive seg en vei tilbake til samfunnet. Samtidig er ei viktig målgruppe for prosjektet også folk flest. Gjennom aktiviteter og kulturarrangement i nærmiljøet ønsker vi å utfordre og påvirke menneskers holdninger i møte med personer med en kriminell fortid. Dette tror jeg ikke minst er viktig for den domfelte i den fasen han eller hun befinner seg i, sier rådgiver Øystein Hauge.

I kveld kan du høre mer om kulturarbeidet i kriminalomsorgen i NRK P1s ”Balsam”. Her snakker Øystein Hauge om dette nye internasjonale samarbeidsprosjektet og om kulturtilbudet generelt i norske fengsler.

{}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {Norsk fengselskultur til utlandet} { 0+0100CPM0ENovember+0100RNovPMCET='%Europe/Oslo. %641 %2006' +01:00RENovember0X='<16ppm11 2006-11-27T15:24:16+01:00Mondaypm1616="27pm30Europe/Oslo">' +01:00+0100thCETNovember0X='' /}
{Innsatte i enkelte norske fengsler har gjennom mange år fått tilbud om kurs i kreativ skriving. Nå har det norske kulturarbeidet også vakt internasjonal oppmerksomhet. I tre år fremover skal kriminalomsorgen holde poesikurs for seks andre europeiske land. – Tilbake får vi en rekke spennende kulturelle tilbud for de innsatte - fra teater og musikk til performancekunst og maskeproduksjon, sier rådgiver Øystein Hauge i Kriminalomsorgen region vest.}
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk