Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Norsk bidrag til nytt fengsel i Somalia

Fengselet i Garowe i delstaten Puntland i Somalia, har en kapasitet på 500 mannlige innsatte og tar imot, blant andre, somaliske statsborgere dømt for piratvirksomhet utenfor kysten av Somalia. Norge er en av bidragsyterne til anlegget som har kostet seks millioner dollar. Åpningen fant sted 2. april.

Fengselet i Somalia
Det nye fengselet i Garowe

Piracy Prisoner Transfer Programme

Det nye fengselsanlegget i Garowe er et av de største initiativer fra UNODCs Piracy Prisoner Transfer Programme. Det vil huse 500 innsatte og består av fire blokker, hver for 125 personer, et verksted og et administrasjonsbygg, inntak- og løslatelsesdel, kontrolltårn, kjøkken og vaskerom.

De første fangene som skal overføres til det nye fengselet er ca 85 personer som i dag holdes  det gamle Garowe fengsel. Fra elendig infrastruktur og sanitære forhold her blir overgangen stor. 

Diplom til Erik
Fenselsbetjent og mentor Erik Traagstad mottar diplom

Norske mentorer

Prosjektet ble ledet av The Maritime Crime Program for FN's kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) og gjennomført av FN's kontor for prosjekter (UNOPS). Åpningen av fengslet er en viktig milepæl fordi det viser at utvikling av politi og rettsvesen er like viktig som å forfølge pirater til sjøs. I tillegg er det lagt vekt på å gi human og sikker forvaring i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder. Norge har også bidratt med to norske fengselsmentorer, som har jobbet der vekselvis siden 2012.

De totale kostnadene for byggeprosjektet, fra starten i juni 2011 til fullføring i august 2012, var $ 6 millioner.  I tillegg til egne midler fra The Contact Gruop on Piracy off the Coast of Somalia Trust Fund, har Danmark, Finland, Nederland, UK og Norge bidratt til finansieringen.
 
Byggingen av fengselsanlegget inngår i Maritime Crime Programmets vidtrekkende tiltak mot piratvirksomhet og kapasitetsstyrking over hele Øst-Afrika og områder ved Det indiske hav.

Les mer om fengselet og bakgrunnen for prosjektet her

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk