Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Norgerhaven fengsel åpnet

De første innsatte fra norske fengsler er nå vel på plass og driften i gang i Norgerhaven fengsel i landsbyen Veenhuizen i Nederland. 

Nederland-åpning 084-2.jpg

Ved en enkel seremoni i fengselet tirsdag 2. september ble nøklene overrakt fra Nederland til Norge.  På bildet har statssekretær i det nederlandske Sikkerhets- og justisdepartementet, Klaas Dijkhoff, ((t.v.) overrakt nøkkelen til statsråd Anders Anundsen som har gitt den videre til direktør Marianne Vollan i Kriminalomsorgsdirektoratet, som i sin tur gir den til Karl Hillesland, den norske fengselslederen i Norgerhaven fengsel.

Vilje til løsninger
-Det er et høykvalitetsfengsel vi skal leie her. Og når vi nå har fått dette i stand, er det som følge av store anstrengelser og vilje til å finne gode løsninger fra begge lands sider, sa direktør Marianne Vollan i sin tale. Hun takket medarbeidere i både Nederland og Norge for en solid innsats i arbeidet med å få avtalen på plass og fengselet i drift.

 -Aldri før har to land som ligger så langt fra hverandre samarbeidet så nært på dette området, sa den nederlandske statssekretæren Klaas Dijkhoff.

-Den er nå at den virkelige jobben begynner, men jeg vet at vi er godt forberedt på begge sider, sa han.

Justisminister Anders Anundsen redegjorde for kapasitetsproblemene i norsk kriminalomsorg, og for hvordan fengselet i Veenhuizen bidrar til å redusere problemene.

Fruktbart samarbeid
-Det har vært både politiske, juridiske og organisatoriske utfordringer i dette prosjektet, men vi er blitt møtt med et stort smil og vilje til å finne løsninger her i Nederland, sa Anundsen. Han understreket at det som skal skje i fengselet i Veenhuizen, er det samme som skjer i et fengsel i Norge.

-Jeg er overbevist om at samarbeidet blir fruktbart, sa han.

Norgerhaven fengsel ligger i den nordlige delen av Nederland. Det er et høysikkerhetsfengsel med 242 fengselsplasser. I løpet av de kommende to månedene vil kriminalomsorgen fylle plassene i fengselet. Fengselet har norsk ledelse og nederlandske betjenter. Straffegjennomføringen i Norgerhaven skjer etter norsk straffegjennomføringslov, og de innsatte har dermed de samme rettigheter som innsatte i fengsler i Norge.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk