Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Norge og kriminalomsorgen ble eksaminert i FNs menneskerettskomité

Norge ble eksaminert i FNs menneskerettskomité i Genève i Sveits 24. og 25. oktober 2011. Under eksamineringen måtte Norge svare for hvordan vi gjennomfører forpliktelsene i FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. Konvensjonen hører til blant de sentrale menneskerettskonvensjonene Norge har ratifisert og er tatt inn i norsk rett i menneskerettsloven.

Høringen tok utgangspunkt i Norges sjette rapport til FN-komiteen, som ble levert høsten 2009. I forbindelse med eksaminasjonen har Norge dessuten mottatt og besvart 21 spørsmål, en såkalt “list of issues”, fra FNs menneskerettskomité, som vil var sentrale under den muntlige utspørringen. Sametinget, Norsk senter for menneskerettigheter og sivilt samfunn bidro med innspill underveis i arbeidet med Norges offisielle rapport. De samme aktørene har også levert egne skyggerapporter til FNs menneskerettskomité.

På kriminalomsorgsområdet fikk Norge spørsmål knyttet til blant annet utelukkelse etter § 37, 39 og 40, barn i fengsel, forvaring, samt gjennomgang av tilsynsrådsordningen.

Menneskerettighetskomiteen vil sammenfatte sine merknader og avsluttende kommentarer i en rapport.

Lenke til FN-komiteen finner du her.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk