Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Nettbruk i fengsel

Kriminalomsorgens sentrale forvaltning etablerer et eget "intranett" for innsatte som deltar i undervisning. Det nye nettet tas i bruk for å sikre at innsatte får et best mulig utdanningstilbud, samtidig som kravene til sikkerhet ivaretas. All informasjon i det nye intranettet vil være godkjent av kriminalomsorgen.

Straffegjennomføringsloven §§ 30 og 32 regulerer innsattes adgang til kommunikasjon. Hovedregelen er at i fengsler med høyt sikkerhetsnivå (lukkede fengsler) skal kommunikasjon kontrolleres. Dette gjelder også for elektronisk kommunikasjon via internett. Alt utstyr og tilbehør skal kunne kontrolleres av fengslets ansatte.

Utdanningsavdelingen ved Fylkesmannen i Hordaland har det landsdekkende ansvaret for opplæring av innsatte. Antall elevplasser har økt de siste årene, fra 810 i 1996 til 944 i 2004. Det blir gitt opplæring ved 34 av 47 fengsler. Hovedtyngden av deltakerne er i alderen 23 - 40 år. Til sammen 4208 elever deltok i opplæringen i 2004.

Kriminalomsorgens sentrale forvaltning og Utdanningsavdelingen hos Fylkesmann i Hordaland lagde i 2004 en avtale om hvordan innsatte skulle kunne bruke internett i undervisningen. I prinsippet kunne det foregå på to måter: 1)enten ved at de har teknisk tilgang kun til enkelte sider som er godkjent av fengselet, eller 2) ved at lærer sitter til enhver tid ved siden av den innsatte når vedkommende arbeider på åpent internett. Kriminalomsorgens nye intranett vil erstatte de gamle løsningene.

Flere ulike undersøkelser dokumenterer at innsatte har store utdanningsbehov både på grunnskole og videregående nivå. Et godt utdanningstilbud i fengslene er nødvendig for å få til rehabilitering. Å lære å bruke PC og internett inngår som deler av undervisningen. Skolen og kriminalomsorgen vil samarbeide tett for at de innsatte skal få tilgang til relevante nettsider.

Det er Kriminalomsorgen som skal eie servere og være ansvarlig for drift og kontrolltiltak i forbindelse med det nye intranettet for undervisning i fengslene.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk