Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Narkotikaprogrammet fremover

Prøveordningen Narkotikaprogram med domstolskontroll startet opp 1. januar 2006 i Oslo og Bergen for en periode på 3 år. Senere har den blitt forlenget med 2 år, slik at prøveordningen i dag gjelder ut 2010.

Det vil nå muligens skje en revisjon av forskriften til Narkotikaprogrammet. Departementet har invitert til innspill på forskriften både på grunn av forlengelsen og fordi det i St.mld. nr. 37 (2007-2008) - Straff som virker - vurderes å utvide narkotikaprogrammet til hele landet.

Det har derfor nylig blitt gjennomført et styringsgruppemøte mellom aktørene i Narkotikaprogrammet i Oslo (Oslo politidistrikt, Oslo tingrett, Oslo universitetssykehus, Oslo kommune og kriminalomsorgen) hvor mulige endringer i forskriften ble diskutert.

Gjennom diskusjonene ser man at det brede og tette forvaltningssamarbeidet som ligger til grunn for Narkotikaprogrammet gir en svært god forståelse av denne straffereaksjonen. Høy kompetanse på forskjellige fagområder gir et mer innsiktsfullt helhetsbilde.

Dette er kun de første skritt i forhold til en mulig revisjon av forskriften. Spenningen nå er knyttet opp mot hvilke beslutninger som senere tas for Narkotikaprogrammet.

I mellomtiden fortsetter arbeidet. Det er i Oslo avsagt 36 dommer på Narkotikaprogrammet. Ikke så mange har fullført programmet foreløpig, men vi ser at det stadig er flere som klarer å endre livssituasjonen. En endring fra rus og kriminalitet til rusfrihet og skole/arbeid.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk