Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Narkotikaprogram som virker

Av Øystein Hauge

I mai ble det besluttet at prøveordningen med ND-sentere i Bergen og Oslo skal videreføres. 17 personer ble i fjor i Bergen dømt til rusbehandling i stedet for fengsel. Ingen av disse har fått dommen omgjort på grunn av ny kriminalitet.
ingunnseim

Prøveordningen Narkotikaprogram med domstolskontroll innebærer at rusmisbrukere kan dømmes til å gjennomgå et rehabiliteringsprogram som vilkår for betinget dom. Alternativet ville være ubetinget fengselsstraff.

Gode resultat

Og koordinator Ingunn Seim ved senteret for Narkotikaprogrammet med domstolskontroll i Bergen har all grunn til å være fornøyd med resultatene for 2008:

- Vi ser at de domfelte i programmet i stadig mindre grad begår ny kriminalitet. Om vi ser på tilbakefallsprosenten for kriminelle som dømmes til fengselsstraff for narkotikalovbrudd er denne 70 prosent. Ser vi på brukere av ND-senteret i Bergen ble bare to av tjue brukere tatt for ny kriminalitet i fjor. Og tallene for Oslo ligger svært nær våre. 

Målgruppen for narkotikaprogrammet er rusmiddelmisbrukere som begår rusmiddelrelatert kriminalitet og som er motivert for komme ut av misbruket sitt. Et tverrfaglig team på senteret jobber for et helhetlig behandlings- og rehabiliteringsopplegg, og teamet består av leder og en representant fra kommunen, friomsorgen, opplæringssektoren og spesialisthelsetjenesten. Hensikten med tverrfagligheten er at man på denne måten får samlet forskjellig kompetanse på ett sted og videre at de forskjellige etatstilknytningene vil gi mulighet for å spille på tilbudet ved etatene.
 

Individuelt

Narkotikaprogram med domstolskontroll kjennetegnes ved individuelt tilpasset straffegjennomføring og rehabilitering. Det er en betinget dom med et rehabiliteringsopplegg.

- Det er gjennom rettsmøtene etter den opprinnelige domsavsigelsen at domstolskontrollen kan etableres. Og det ligger i selve modellen en forutsetning om å ta saken inn for retten på nytt der det er behov for korrigering, ved positive faseoverganger og for oppfølgingssamtaler - eller der det ellers oppstår behov for å korrigere kursen under straffegjennomføringen, sier Seim. 

Regiondirektør Per Sigurd Våge i Kriminalomsorgen region vest mener det var helt avgjørende for kvaliteten i prosjektet at man helt fra starten av tok høyde for at det kunne komme mange brudd ved innføring av den nye programformen.

- Og det er riktig at slike brudd kan føre til innsettelse. Men i de tilfelle dette skjer er det viktig å minne om at vi jo også i fengsel har en rekke narkotikabehandlingstiltak - som rusprogram, individuell behandling, rusmestringsenheter og annen motivasjonsbehandling. Samlet sett et helt sett av ordninger som vil fange opp de som måtte falle utenfor påbegynt ND-soning.  
 

Nye ND-senter

Erfaringene fra prøveprosjektet i Bergen blir naturligvis verdifulle når regiondirektøren nå skal i gang med forberedelsene til nye ND-senter i regionen.

- Også i dette arbeidet er det viktig å minne oss om vår egen strategi. Her sier vi at den domfelte er vår viktigste allierte. Og i ND-programmet inngår vi i en allianse med den domfelte, der gevinsten blir mindre kriminalitet og et bedre liv for de som klarer å innpasse seg dette tilbudet. Det individuelle perspektivet i dette blir viktig å ta meg seg,  når vi nå skal videreutvikle modellen med Narkotikaprogram med domstolskontroll.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk