Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Narkotikaprogram med domstolskontroll

Endringene i straffeloven angående prøveordningen Narkotikaprogram med domstolskontroll ble sanksjonert i statsråd fredag 17. juni. Istedenfor å dømme rusmiddelmisbrukeren til fengsel, kan retten nå dømme til betinget fengsel med vilkår om å gjennomgå et individuelt tilpasset rehabiliteringsopplegg. Helse- og tiltaksapparatet skal sammen med kriminalomsorgen sikre at rammene og tilbudet er tilpasset den enkelte domfelte og samfunnets behov for trygghet. I første omgang skal programmet prøves ut i to bykommuner, men det er foreløpig ikke tatt stilling til hvilke.

Fafos levekårsundersøkelse, Levekår blant innsatte (2004), viser at 60 % av innsatte har rusproblemer. Om lag en tredjedel av alle innsatte soner en dom for narkotikarelatert kriminalitet. Kriminalomsorgen har i dag en rekke tiltak der målsettingen er å motivere og hjelpe innsatte med sitt rusmiddelmisbruk under straffegjennomføringen. For å finansiere sitt rusmiddelmisbruk begår de kriminelle handlinger, typisk ulike former for vinningskriminalitet og havner så i fengsel. Målet med narkotikaprogrammet er å sette inn tiltak for å hindre at de kommer i fengsel - ta tak i hovedårsaken til problemet - rusmiddelmisbruket.

Samarbeid
Narkotikaprogrammet innebærer blant annet et tettere forvaltningssamarbeid enn det som hittil har vært vanlig under gjennomføring av straff. Prøveordningen vil således bidra til å prøve ut nye tverrfaglige samarbeidsformer som både kriminalomsorgen og rusomsorgen kan dra nytte av i sitt fremtidige arbeid med rehabilitering av innsatte.

Deltakere i programmet
Deltakelsen i programmet bygger på samtykke fra den domfeltes som selv må ønske kontroll over sitt rusmiddelmisbruk og endring i forhold til kriminalitet. Utvelgelsen av deltakere vil være et kritisk punkt for å lykkes med narkotikaprogrammet. Departementet vil derfor sørge for gode rutiner som skal gi tilfredsstillende grunnlag for avgjørelsen om vedkommende er egnet til å delta. Narkotikaprogram med domstolskontroll forventes ikke bare å være god samfunnsøkonomi, men også en måte å heve livskvaliteten på for en samfunnsgruppe som har det vanskelig. Fafos undersøkelse dokumenterer blant annet en sterk sammenheng mellom stoffmisbruk, psykiske lidelser og kriminalitet hos innsatte og en generell opphopning av levekårsproblemer. Hver rusmiddelmisbruker som kan bryte den onde sirkelen, vil være en seier i seg selv og ha stor betydning både for samfunnet og for den enkelte misbruker.

Dagsenter for deltakerne
Det er viktig at dommer med narkotikaprogram blir iverksatt så raskt som mulig. For å sikre dette, blir det opprette et dagsenter som vil gi et helhetlig tilbud til de som skal delta i programmet. Senteret vil være base for teamets virksomhet og domfeltes faste møtested når ikke annet er avtalt. I vurderingen av opplegget for den enkelte skal man gi det tilbudet som er nødvendig for å kunne lykkes i rehabiliteringen. For mange vil det i oppstarten av programmet være nødvendig med institusjonsplass.

Oppfølging etter programmet
Flere vil ha behov for videre behandling og tiltak fra ulike etater også etter at programmet er avsluttet. Det skal utarbeides gode rutiner for samarbeid mellom de ulike instansene for å sikre en slik oppfølging.

Domstolens rolle
Domstolen får en sentral rolle ved gjennomføring av programmet. For det første kan domstolens medvirkning virke mer forpliktende på domfelte og øvrig involverte i programmet. Dessuten er det domstolen som i rettsmøte tar stilling til vilkårsendringer og følger av brudd på vilkår. Disse avgjørelsene vil ha stor betydning for en vellykket gjennomføring av programmet.

Evaluering
Det legges opp til en bred forskningsbasert evaluering der man ser både på både prosessen og resultatene. Evalueringen vil blant annet gi svar på om programmet bør avsluttes etter prøveperioden eller om det bør videreføres.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk