Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Narkotikaprogram med domstolskontroll - ND

Alternativ til fengsel for kriminelle rusmisbrukere

Regjeringen vil endre straffeloven for å gi kriminelle rusmisbrukere et alternativ til fengsel. - For å forebygge ny kriminalitet og at vi får nye ofre, er det viktig at den domfelte får kontroll med sitt rusmisbruk, sier justisminister Odd Einar Dørum.

- Bekjempelse av kriminalitet er ikke et eneansvar for etatene i justissektoren. Det er et samfunnsansvar som forutsetter medvirkning fra ulike forvaltningsområder og sektorer, understreker justisministeren.

Forslaget til endringer i straffeloven ble fremmet i statsråd fredag 29. april. Det går ut på å prøve ut et særskilt program for rusmiddelmisbrukere som har begått narkotikarelatert kriminalitet. Narkotikaprogram med domstolskontroll, forkortet ND - skal prøves ut i to storbykommuner fra høsten 2005. Målet er både å forbedre hjelpe- og behandlingstilbudet for tungt belastede rusmisbrukere og å forebygge ny kriminalitet. Programmet er et individuelt tilpasset rehabiliteringsopplegg og ledd i en strafferettslig reaksjon.

Retten kan fastsette at domfelte må gjennomføre programmet for å utsette straffegjennomføring i fengsel. Programmet kan inneholde behandlingsopplegg, skole- og arbeidstiltak, oppfølging for dem som har et boligproblem, fritidsopplegg og tiltak som er viktig for den enkeltes rehabilitering og integrering i samfunnet.

- Vi ønsker en ny og bedre politikk overfor kriminelle rusmisbrukere. Det hjelper lite at slitne narkomane straffes med fengsel, hvis de ikke får hjelp til å kvitte seg med sin avhengighet av narkotika, sier justisministeren videre.

Tungt belastede rusmisbrukere som begår gjentatte narkotikarelaterte lovbrudd, skaper store utfordringer for strafferettssystemet, for behandlingsapparatet og samfunnet for øvrig. Både nasjonalt og internasjonalt er det vært behov for å tenke nytt for denne gruppen som har mange sammensatte og komplekse problemer.

Lovforslaget bygger på konklusjonene fra en arbeidsgruppe, satt ned av Justisdepartementet. Ideen er hentet fra Drug Courts i USA, som senere er innført og videreutviklet i Irland og Skottland. Narkotikaprogrammet skal styrke den samlede innsatsen for behandling og hjelp til rusmisbrukere gjennom forpliktende tverretatlig og tverrfaglig samarbeid.

Prosjektet skal evalueres før departementet eventuelt foreslår å gjøre ordningen permanent.

Aktuell lenke:

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk