Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Mulighetenes hus i Tønsberg

Da direktørboligen ved Berg fengsel ble stående tom, så noen av de tilsatte spennende muligheter. Nå er boligen blitt et flerbrukshus der domfelte får undervisning og hjelp til å mestre livet etter endt soning.
Flerbrukshuset i Tønsberg
TRIVSELSREGLER: For å fremme godt samarbeid og trivsel på Utsikten, er det nødvendig at alle brukere tar ansvar for at huset, brukere og besøkende blir ivaretatt på best mulig måte. I samarbeid med brukerne er det derfor utarbeidet et sett av verdier og trivselsregler som skal prege livet her:
  • Alle bidrar til å holde huset ryddig og reint – etterlat
  • lokalet slik du ønsker å finne det
  • Holde avtaler – være presis
  • Vi er mange som bruker huset - vis omtanke
  • Følge vanlige regler for høflighet
  • Være ærlig på hva du mener – alle har rett til sin egen mening
  • Være nøye på hvordan du snakker til andre
  • Ingen bruk av rusmidler
  • Ingen bruk av vold eller trusler
Flerbrukshuset Utsikten er en del av den tverrfaglige virksomheten i Kriminalomsorgen region sør. Her jobbes det frem gode og alternative straffegjennomføringstiltak for domfelte som gjennomfører samfunnsstraff, er prøveløslatt med møteplikt for friomsorgen eller er innsatte ved Berg og Bastøy fengsler.

Brukermedvirkning
Leder for husstyret Anne Berit Holden er entusiastisk når hun forteller om arbeidet ved Utsikten. Om behovet for å tenke alternative løsninger, om samarbeidet med brukerne, og om de mange mulighetene som ligger i flerbrukshuset:

- Det viktigste er å få brukerne med seg og å høre om deres ønsker og behov. Hvis vi skal ha håp om at de straffedømte skal mestre livene sine etter endt soning, innebærer det at vi må vektlegge høy brukermedvirkning, medbestemmelse, aktivitet og ansvar, sier hun.

Rike muligheter
Utsikten ble offisielt åpnet i desember i fjor, og en rekke ulike grupper har tatt i bruk tilbudet. Hovedbrukerne er Færder videregående skole og Vestfold friomsorgskontor. Way Back, en frivillig organisasjon av tidligere innsatte, driver nettverksbygging og oppfølging etter endt soning. Det tilbys også samtalegrupper i Alternativ til vold, rusforebyggende program for innsatte, veiledning av kontaktbetjenter og en rekke andre kurs – alt avhengig av behov og ønsker.

- Det er rike muligheter for Utsikten, og det er nå nærmest bare fantasien som setter grenser for hva huset kan brukes til, sier Anne Berit Holden.

Dialog og trivselsregler
Bruk av Utsikten er organisert rundt et sett av verdier og trivselsregler som preger livet i flerbrukshuset. Høsten 2005 ble det blant annet arrangert en dialogkonferanse der man i fellesskap utarbeidet verdigrunnlag og regler:

- Det var en unik mulighet til å drive brukermedvirkning. Gjennom dialogkonferansen fikk vi gitt brukerne et eierforhold og en tilhørighet til huset, som nå er nedfelt i et sett verdi- og trivselsregler. Verdiene, som er basert på begrepene respekt, likeverd, ansvarlighet og ærlighet, er sentrale i arbeidet her på Utsikten og gir uttrykk for de holdninger og væremåter vi skal vise overfor hverandre som brukere av huset, forteller Anne Berit Holden.

Relaterte sider:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk