Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Moss fengsel - en unik løsning

Leserinnlegg

Jeg takker dere for at dere har imot meg på en vennelig og flott måte, av gode mennesker. Og jeg takker fra Jon-Anders for et godt opphold.
Dette kommer fra hjertet mitt. Så hjertelig takk for oss.
Vennlig hilsen Mor- Anne Britt. (utsnitt fra takkekort)

Moss fengsel er unikt på mange måter. Beliggenheten, innsatte og staben danner grunnlaget for et slikt utsagn. Beliggenheten til fengselet er anonym og er plassert i 6. etg i en bygård midt i Moss sentrum med gangavstand til de fleste tjenester som fengslet er avhengig av. Ved blant annet fremstillinger m.m. er det ikke sjelden at den innsatte og betjenten får seg en spasertur. Dette gir et avbrekk og reduserer skadene av fengselsoppholdet.

Det at vi er plassert i 6. etg. i en bygård tilsier at vi ikke er den helt store enheten. Faktisk så er vi en ganske liten enhet. Moss fengsel rommer 12 innsatte og er således den minste enheten med lukkede plasser i kriminalomsorgen. Hovedgruppen av de innsatte er varetektsinnsatte. Staben i Moss fengsel er stabil og består av personell med lang og variert erfaring i fra kriminalomsorgen. Denne erfaringen danner grunnlaget for kontaktbetjentarbeidet og gir muligheten til et individuelt arbeid med den innsatte. Det individuelle arbeidet tar utgangspunkt i et konsept med ivaretakelse av den innsatte og hans pårørende.

Konseptet med ivaretakelse skal møte fire hovedutfordringer:

1. Ivaretakelse av den innsatte, med tanke på oppholdet

2. Ivaretakelse av pårørende, informasjon og det å forholde seg til den innsattes kriminelle handlinger

3. Ivaretakelse av pålegg og retningslinjer gitt av domstol og påtalemyndighet for varetektsoppholdet

4. Ivaretakelse av kontakt med lokaleinstanser og lokale frivillige krefter.

Ved innsettelsen
Når den innsatte kommer til Moss fengsel er det viktig for oss å møte den innsatte der han er. Altså hvor han befinner seg i sin tanke og oppfattelsen av sin situasjon. Det å ta utgangspunkt i hvor ”skoen trykker” hos den innsatte gir et godt grunnlag for å overføre informasjon. Informasjonen blir mer presis og oppfattes som relevant og nødvendig av den innsatte. I Moss fengsel forstår staben sin rolle som relasjonsorientert, og det å skape gode relasjoner gir grunnlag for sikkerhet. Sikkerhet for de ansatte og trygghet for de innsatte. Det å bli oppfattet som person gir den innsatte forståelsen av viktigheten med samhandling og ansvarlighet for et felleskap.

Programvirksomhet
Som tidligere nevnt er det varetektsinnsatte som er Moss fengsels hovedarbeidsområde. Noen av de innsatte i en slik situasjon trenger mer bistand og hjelp for å komme i harmoni med sitt opphold i anstalten. Derfor har det siden 2004 vært gitt et tilbud om stressmestringsprogram for innsatte som ønsker det. Dette er et tiltak som har blitt godt mottatt og dette programmet kjøres flere ganger i året, alt etter behov.

Erfaringen med resultatene av stressmestringprogrammet har gitt inspirasjon til å igangsette flere tiltak som program og samtalerettede virksomheter i Moss fengsel. I og med at vi er en liten enhet søkte vi et program som kunne dekke flere behov, så som rus, alminnelig kriminalitet og vold.

I Moss fengsel avvikles programmet ”En til En” for å møte dette behovet. Vi er den eneste anstalten som retter et slik tiltak mot varetektsinnsatte. I tillegg til dette avvikles det BaM-samtaler (bygging av mestringstillit) med de innsatte. Disse samtalene blir til og gjennomføres etter de ønsker og forutsetninger som den innsatte har. Samtalene kan ha temaer som angst, rusmisbruk.

Det at mange av de innsatte ”ikke så” sine barn, men kun seg selv, gav inspirasjon til å starte opp med foreldreveiledning. Tiltaket har så langt vært positivt og har gitt fengslet en mulighet til å sikre kvaliteten på besøk hvor barn er tilstede. Tilbakemeldingen fra innsatte på disse tiltakene er utelukkende positive.

Besøk av pårørende
Pårørende opplever det ofte vanskelig å få en pårørende siktet og tiltalt for en kriminell handling. Det å forholde seg til at sønnen din kanskje har begått et brutalt overgrep eller et drap er vanskelig for mange. Det å oppleve at det ikke gikk denne gangen heller, er også belastende. I tillegg til dette skal en gjennom en søknad og kontroll før en kommer på besøk, og det å møte Moss fengsel gir mange utfordringer for den besøkende.

Denne problemstillinger er vi ansatte i Moss fengsel bevisste på, og søker derfor å skape en trygg atmosfære for den besøkende. Allerede ved den første kontakt søkes det å skape en relasjon som den besøkende kan forholde seg til. Dette gjøres ved at vi lar den besøkende komme til orde med sine tanker og opplevelser på det å komme på besøk i fengselet. Når en besøkende kommer til anstalten blir han/hun møtt av en betjent som er personlig i kontakten. Dette oppleves som særs viktig, blant annet for barn. Det å bli spurt om og tiltalt ved navn, kanskje bli spurt om hvordan det går på skolen gir inntrykk av normalitet og reduserer det vanskelige med å besøke en far i fengsel.

Fremgangsmåten for å gjennomføre et besøk i Moss fengsel er at man kontakter fengselet og søker i første omgang om godkjenning for besøk. Når en slik godkjenning er mottatt skriftlig, kontaktes fengselet for informasjon om besøkstider og prosedyrer ved besøk.

For at varetektsoppholdet skal ivareta den innsatte og samfunnets interesser, har fengselet et god og nært samarbeide med påtalemyndighetene og forsvarerstanden. Vi er behjelpelige og fleksible med tanke på å legge til rette for ordninger som er tjenelige både for etterforskere og forsvarere.

Sysselsetting
Det å sitte i varetekt er en uforutsigbar tilværelse, derfor er mange av de innsatte i begynnelsen av oppholdet umotiverte med tanke på fremtidsrettede aktiviteter. En av oppgavene til staben blir derfor å få den innsatte til å tenke fremover mot løslatelse etter en mulig dom. Som et skritt på vegen forsøkes det å få den innsatte til å delta i arbeid eller en annen organisert aktivt. En slik aktivitet er f. eks spinnig med faste partier flere ganger i uka. Har vi lykkes med å få de innsatte til å delta med organiserte aktiviteter, er veien videre sysselsetting med skolegang. Vi har et tett og nært samarbeid med Malakoff videregående skole. Alle de som deltar i undervisningen får et tilpasset tilbud. Derfor er den undervisning som foregår i fengslet relevant for den enkelte og nyttig i arbeidet mot løslatelsen.

Frivillige organisasjoner, kontakt med lokalsamfunnet
Moss fengsel har et ønske om å være en del av lokalsamfunnet. Vi har derfor et godt samarbeid med Røde Kors` Visitortjeneste og Prison Fellowship om besøk og aktiviteter med de innsatte. Når det gjelder vår kontakt ut i lokalsamfunnet har satsningsområdet vært skolene. Vi har gjennom året besøk av samfunnsfagsklasser. Kriminalitet og rettsstaten er temaer som vi som institusjon bidrar med som kunnskap. Klassene kommer til fengselet hvor de får en omvisning og et foredrag om straff og fengslenes plass i et moderne samfunn. Erfaringsmessig så er det en del fordommer og myter knyttet til kriminalitet og opphold i fengsel. En slik kontakt som dette gir oss en mulighet til å korrigere disse, samt at vi får en mulighet til å presentere kriminalomsorgen. Vi er av den oppfattning at dette tiltaket har sin misjon og at et slik tiltak er naturlig i et demokrati.

Moss fengsel har et bredt og sammensatt tilbud for varetektsinnsatte. Det er der vi har konsentrert kunnskapen og utviklingen av våre tjenester. Det at vi i staben klarer å kombinere kunnskap og plassering av anstalten til en tjeneste, som ser hele mennesket, gjør oss unike i kriminalomsorgen.

25.5.2009 ble Moss fengsel besluttet nedlagt. Kompetansen på varetektsinnsatte og deres pårørende vil forsvinne.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk