Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Mer enn fire av fem innsatte ønsker å delta i utdanning

En ny undersøkelse av utdanning, arbeid og kompetanse i fengsel viser at mer enn fire av fem ønsker å delta i et utdanningsløp mens de sitter inne. Menn i noe større grad enn kvinner. Over 1200 innsatte har deltatt i undersøkelsen.

N’ bok som leses

Et samarbeidsprosjekt

Rapporten Nordmenn i fengsel: Utdanning, arbeid og kompetanse er gjennomført av Forskergruppe for kognisjon og læring ved Det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen, i samarbeid med Fylkesmannen i Hordaland, Utdanningsavdelingen og Eikeland forskning og undervisning.

Gir et samlet bilde

Formålet med undersøkelsen har vært å gi et samlet bilde av innsattes utdanningsbakgrunn, utdanningsaktivitet samt utdanningsønsker. Funnene har blant annet blitt sett i sammenheng med tidligere undersøkelser, med særlig vekt på tall fra 2009. Det viser seg at det har vært en del endringer siden den gang, blant annet at over 80% nå hadde et utdanningsønske, mot 67% i 2009. De fleste av disse svarte at de helst ville delta i videregående opplæring eller ta enkeltemner i ulike fag.

Det kommer også frem at de som deltar i utdanningsaktiviteter generelt er svært fornøyd (76.3 prosent) med den undervisningen som ble gitt på videregående nivå. På den andre siden svarte kun 27.3 prosent på grunnskolenivå det samme.

Et lite utvalg fra hovedfunnene:

  •  52.1 prosent av de innsatte mot 28.3 prosent av innbyggerne i Norge forøvrig har grunnskole som høyeste fullførte utdanning
     
  •  77.5 prosent av de innsatte under 25 år har ikke fullført treårig videregående opplæring
     
  •  29.3 prosent av de innsatte over 44 år har ingen utdanningsønske i fengselet
     
  •  6.7 prosent av de innsatte har ikke hatt arbeid
     
  •  54.2 prosent av de innsatte som har hatt arbeid har hatt ufaglært arbeid
     

Rapporten i sin helhet finner du her

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk