Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Med hunden som medhjelper i rehabiliteringen

Under gjennomføringen av samfunnsstraff ved friomsorgskontoret i Hedmark og Oppland får hundeinteresserte muligheten til å lære mer om hundehold. - Samhandling mellom hund og eier er viktig, og hunden kan fortelle oss hvorvidt vi oppleves å være truende eller vennlige. Dette kan gjøre at de domfelte får økt bevissthet om egen atferd og hvordan denne påvirker omgivelsene, sier Jan Erik Nilsen og Line Skogly ved Hedmark og Oppland friomsorgskontor.
KORT OM SAMFUNNSSTRAFFEN:
  • Samfunnsstraff kan idømmes i stedet for fengselsstraff når det ellers ikke ville ha blitt idømt strengere straff enn fengsel i ett år. Samfunnsstraff kan også brukes når den straff som ellers ville ha blitt idømt, helt eller delvis ville ha vært betinget.
  • Friomsorgskontoret fastsetter innholdet i samfunnsstraffen innenfor de rammene retten har satt. Timetallet skal være på mellom 30 og 420 timer, mens gjennomføringstiden normalt ikke skal være mer enn ett år. Innholdet kan bestå av samfunnsnyttig tjeneste, program, individuelle samtaler, behandling, megling i konfliktråd og andre tiltak som er relevante i forhold til den enkeltes kriminalitet.
I 2005 startet friomsorgskontoret i Hedmark og Oppland et hundeprosjekt for samfunnsstraffdømte. Utgangspunktet var at de kriminalomsorgstilsatte i samtaler med domfelte erfarte at mange hadde planer eller ønske om å anskaffe en hund. Hvor gjennomtenkt var dette? Hvilke behov lå bak ønsket om å skaffe seg en hund - og var de innforstått med hvilket ansvar man påtar seg når man blir hundeeier?

Kommunikasjon gjennom hunden
- En hund har et tydelig språk for dem som har lært å lese det. Samhandling mellom hund og eier er viktig, og hunden kan fortelle oss hvorvidt vi oppleves å være truende eller vennlige. Dette kan gjøre at de domfelte får økt bevissthet om egen atferd og hvordan denne påvirker omgivelsene. Et annet mål for prosjektet er å motivere og veilede de som er interesserte, i hvordan de kan komme inn i et hundemiljø. Å møtes gjennom felles interesser kan være et godt utgangspunkt for etablering av nytt vennskap, forteller Jan Erik Nilsen og Line Skogly ved Hedmark og Oppland friomsorgskontor.

Inn i nytt miljø
Hundens språk og samhandling, informasjon om hundeloven, valg av rase, lydighet, hundekjøring og hundeutstillinger er noen av temaene i prosjektet. Samlingene foregår delvis i kurslokalene ved friomsorgskontoret og delvis ute i hundeklubber og treningsarenaer i byen.

Gjennom prosjektet får deltakerne kontakter i ulike hundeklubber. Der kan de tilby seg å hjelpe til under hundeutstillinger, trene hunder i hundekjøring og søk. Det er mange oppgaver for frivillige som ønsker å gjøre en dugnadsinnsats. I tillegg til å dyrke hundeinteressen, får de muligheten til å etablere nye bekjentskaper.

- Det er lett å komme i kontakt med folk når du har hund. Alle hundeeiere hilser og småprater når de er ute og lufter hundene sine. Som hundeeier har man en felles interesse, og vi har alltid noe å snakke om, sier én av de domfelte som deltar i prosjektet.

Relaterte artikler:
{}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {Med hunden som medhjelper i rehabiliteringen} { 0+0100CAM0EJanuary+0100RJanAMCET='%Europe/Oslo. %041 %2007' +01:00REJanuary0X='<00pam1 2007-01-24T01:00:00+01:00Wednesdayam0000="24am31Europe/Oslo">' +01:00+0100thCETJanuary0X='' /}
{Under gjennomføringen av samfunnsstraff ved friomsorgskontoret i Hedmark og Oppland får hundeinteresserte muligheten til å lære mer om hundehold. - Samhandling mellom hund og eier er viktig, og hunden kan fortelle oss hvorvidt vi oppleves å være truende eller vennlige. Dette kan gjøre at de domfelte får økt bevissthet om egen atferd og hvordan denne påvirker omgivelsene, sier Jan Erik Nilsen og Line Skogly ved Hedmark og Oppland friomsorgskontor.}
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk