Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Lovendringer om økt bruk av samfunnsstraff

Regjeringen godkjenner og setter i kraft lovendringer om økt bruk av samfunnsstraff. Fra nyttår blir straffeloven endret slik at samfunnsstraff kan idømmes i større grad enn i dag.

- Lovendringen vil gi muligheter til mer bruk av samfunnsstraff, noe som særlig er ønskelig for personer som er i en rehabiliteringssituasjon, sier justisminister Knut Storberget.

I dag er det et vilkår for bruk av samfunnstraff at handlingen man dømmes for ikke har en høyere strafferamme enn fengsel i 6 år. Kravet om seks års strafferamme kan imidlertid få uheldige konsekvenser i enkeltsaker, og være til hinder for å reagere med samfunnsstraff overfor narkotikaforbrytelser.

Dette gjelder blant annet i tilfeller hvor gjerningspersonen er under rehabilitering. Kravet om en strafferamme på seks år forsvinner derfor fra nyttår. Etter de nye reglene skal samfunnsstraff kunne idømmes dersom fengselsstraffen som ellers ville blitt idømt i den konkrete saken, ikke er strengere enn 1 år. Dersom sterke grunner taler for det, skal samfunnsstraff også kunne brukes selv om fengselsstraffen ville blitt mer enn 1 år.

Relaterte saker:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk