Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Livet etter løslatelse

Overgangen mellom fengsel og frihet er for mange domfelte en svært problematisk fase. Som et forsøk på å øke kvaliteten i løslatelsesarbeidet, startet Kriminalomsorgen region øst for seks år siden opp Tiltak overfor gjengangere (TOG), et prosjekt som har som siktemål å redusere kriminaliteten hos domfelte med mange og hyppige lovbrudd.

På erfaringskonferansen ”Fra fengsel til hva?” fortalte boligprosjektleder Hege Kongerud at alle TOG-deltakere som var løslatt, har klart å stå i en arbeidssituasjon. - Dette er en god indikator på at de er inne i en prosess på vei til et lovlydig liv, sa hun.


KORT OM TOG-PROSJEKTET:
  • Ved årsskiftet 2000-2001 etablerte Kriminalomsorgen region øst Tiltak overfor gjengangere (TOG), et prosjekt som springer ut av samarbeidet mellom Justisdepartementet, Oslo fengsel og Oslo friomsorgskontor.
  • Målgruppen for TOG var innsatte i Oslo fengsel som hadde mange og relativt sett korte dommer, som skulle prøveløslates og som hadde betydelige sosiale, psykiske, fysiske, økonomiske eller rusrelaterte problemer. Prosjektmedarbeiderne, som arbeider i fengslet og ved friomsorgskontoret, skulle her sammen med den domfelte utarbeide og koordinere et individuelt tilpasset sonings- og løslatelsesopplegg.
Mange av løsningene for å lette overgang fra fengsel til livet utenfor forutsetter nært samarbeid mellom flere ulike instanser og på ulike nivå i kommunen. På konferansen ”Fra fengsel til hva?”, i regi av Sosial- og helsedirektoratet, Husbanken, Kommunenes sentralforbund og kriminalomsorgen, fikk både tilsatte og domfelte mulighet til å dele av erfaringer og opplevelser knyttet opp til dette arbeidet.

- Ikke uten egnet botilbud
Én av disse var ”Ali”, en ung mann i tjueårene, som i vår ble løslatt fra Oslo fengsel som TOG-klient:

- Etter løslatelse går man på trynet først. Det blir som å våkne på sykehus etter en ulykke og være gipset fra topp til tå. Man trenger hjelp til å komme seg selv, fortalte Ali på erfaringskonferansen i slutten av oktober.

I rapporten Løslatt og hjemløs - bolig og bostedsløshet etter fengselsopphold viser Byggforsk/NIBR og Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) at to av tre innsatte ikke har bolig to måneder eller mindre før løslatelse. Ett av hovedmålene i regjeringens strategi mot bostedsløshet, På vei til egen bolig, er at ingen skal måtte bruke tid i foreløpige løsninger ved løslatelse fra fengsel. Det boligsosiale arbeidet har derfor vært viktig for arbeidet i TOG:

- Ingen av de innsatte i TOG-prosjektet har blitt løslatt uten egnet botilbud. Fem innsatte er bosatt i kommunal leilighet, to i kollektiv, to i leid bolig, tre i overgangsbolig og fire har gått videre til institusjon for rusmisbrukere. Videre har tre straffedømte fått booppfølging i kommunal bolig, sier boligprosjektleder Hege Kongerud.

Tett oppfølging
Hun forteller at TOG samarbeider med ulike bydeler og storbyavdelingen i Oslo kommune for å få gode boligsosiale løsninger til dem som trenger det.

- Å være TOG-klient innebærer tett oppfølging under og etter straffegjennomføringen. Ved løslatelse hadde Ali både kommunal bolig med booppfølging, ansvarsgruppe med booppfølger, TOG-konsulent, kontaktbetjent og sosialkonsulent, sier hun.

Hovedhensikten med TOG er i løpet av straffegjennomføringen å redusere kriminaliteten hos en gruppe lovbrytere som begår mange og hyppige lovbrudd. Gjennom nettverksbygging og utprøving av nye samarbeidsrelasjoner har man tatt sikte på å kvalitetsforbedre løslatelsesarbeidet og integreringsprosessen for denne gruppen domfelte.

Viktige hjelpere
Ali trekker her spesielt frem Kristin (TOG-konsulent) og Marita (kontaktbetjent), som han omtaler som svært viktige hjelpere i tiden han har vært tilknyttet TOG.

- Uten TOG-oppfølgingen hadde det vært vanskeligere å si nei til ”dårlige” kamerater. Å avstå fra et tidligere kriminelt miljø har betydd ensomhet og å være mye alene, sier Ali, som forteller at Kristin og Marita har vært en god støtte i å si ”nei”. I tillegg forteller han om god og hensiktsmessig hjelp i forberedelse til løslatelse - både med praktiske ting, som telefoner og søknader, og med mental forberedelse til løslatelse.

- TOG har vært en buffer i hjelpeapparatet. De har kunnskap om hvilke rettigheter jeg har og stiller opp så mye som det trengs, sier han.

Ali har etter løslatelse ikke vært mistenkt for kriminelle handlinger, og han har heller ikke gitt TOG noen grunn til å mistenke at han skulle ha begått kriminelle handlinger i møtepliktsperioden. To uker etter løslatelse fikk han seg arbeid i tett samarbeid mellom TOG-konsulenten og NAV.

Relaterte sider:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk