Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Lille luftegård på Bredtveit ble ny

Tone Almehagen er anleggsgartnermester og fikk et spørsmål fra NAV i 2012 om å ha et 10 ukers anleggsgartnerkurs på Bredtveit. Det ble til en ny luftegård.
Oppdraget var en bestilling fra NAV tiltak og et samarbeidsprosjekt mellom Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt, NAV og Statsbygg. Almhagen tok oppdraget med entusiasme, og det var fire jenter som var interessert i kurset.
Lille_luftegård_gjørme

Velge seg en hage

De skulle jobbe med «Lille luftegård», et lufteområde på Bredtveit. Da prosjektet begynte var det kun en søledam der og de innsatte var lite motivert for planleggingen av prosjektet som skulle foregå innendørs først. Almehagen lag spesielt vekt på at de skulle være med å bestemme. De begynte planleggingen med å lage forskjellige skisser med utgangspunktet : «Hvis du kunne velge». Hver av kursdeltakerne laget en skisse, så valgte de ut en og jobbet videre med denne i et godt team.

- Det var ikke vanskelig arbeid å gjøre rent praktisk, men det skjedde en stor utvikling i gruppa i løpet av arbeidet. De gikk fra holdninger som «nei, det tør vi ikke, det vil vi ikke» til at de jobbet hardt og ikke ga opp tross hindringer. De prøvde på nytt og fikk ros og ris. Det skjedde veldig mye mestring!

Lille_luftegård_tone
Tone Almehagen

Kompetanse for nye jobber

De ti ukene med kurset ga praktikantkursattest som kan brukes i søknader senere. Det har gitt kompetanse, og teoriundervisningen har skjedd i praksis i arbeidet.

- Å gi opplæring i et fengsel krever tillit. Jeg visste ingenting om jentenes bakgrunn da jeg kom, og måtte legge bort ideer og fordommer. Samtidig er det sånn at hvis noen kun har referanser til et liv med dop vil en slik hage og arbeidet med den gi andre referanser. Fra at hagen var en sølepytt hvor man kastet sneiper og søppel tok jentene nå hagen tilbake.

- Nå ville de ikke ha noe røyking her!

Lille_luftegård_blomsterdetalj

Styrker psykisk helse

Tone Almhagen er opptatt av hvordan prosjektet skaper styrke og trivsel hos de innsatte.

- Det styrker den psykiske helsen å skape og være i et vakkert grøntområde. Man blir friskere av det. Men noen dager var selvfølgelig tunge, ingen av jentene ville gjøre noe som helst. Da hjelper det ikke å kjefte og mase. De må føle lyst. For eksempel var det en dag hvor ingen ville gjøre noe, og jeg måtte bare sette i gang alene. Da koblet de seg på etter hvert, forteller Tone Almehagen.

- Da Lille luftegård sto ferdig i april etter 11 uker var det blitt en vakker og lun luftegård. Det var blitt et helt nytt rom som også kan brukes til utstillinger og konserter. Et rom det er godt å være i.

Vellykket samarbeidsprosjekt

Ideen og behovet for dette kurset kom fram i samarbeid mellom Bredtveits NAV konsulent Tove Elin Hult og Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt ved Britt Aas-Torkildsen. Rammene ble lagt i samråd med fengselets ledelse og Statsbygg, representert ved Thomas Halnes og Robert Vestlund. Et slikt  tverrfaglig "spleiselag" mellom NAV tiltak, Statsbygg og kriminalomsorgen skapte noen utfordringer ettersom store statlige bedrifter har ulike regler og rutiner for anbud, budsjett mm., men alle aktørene ble veldig fornøyde med resultatet. 

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk