Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Like om hjørnet

Arbeidet med å få på plass et sonings- og varetektstilbud til barn under 18 år her i landet har pågått en tid allerede. I Oslo og Bergen åpner nå snart dørene inn til det nye Ungdomstiltaket.
LEIFOGMARTHE

I Oslo vil det nye tilbudet bli lokalisert til det som i dag er Arupsgate overgangsbolig. Mens en vest i landet vil starte opp i Bergen fengsel, for seinere å etablere tiltaket i permanent drift ved Bjørgvin fengsel.

”Tiltaket er nyskapende, omdiskutert og byr på store utfordringer. Tiltaket bygger på et tverretatlig samarbeid og vil ta sikte på et høyintensivt endringsarbeid slik at mest mulig av straffegjennomføringen kan skje utenfor fengsel”, heter det i utlysningsteksten til  de ledige stillingene i Bergen.

Og nytilsatt leder av Ungdomstiltaket i Kriminalomsorgen region vest Marthe Halvorsen er godt  fornøyd med at de allerede har  besatt 9 av de ledige stillingene – og regner med at et tilsvarende antall fengselsbetjenter og miljøterapeuter vil komme på plass om ikke lenge.

Et samarbeidsprosjekt

Tiltaket er i høyeste grad et samarbeidsprosjekt mellom etater som barnevern, psykisk helsevern, utdanningsinstitusjoner samt øvrig kommunal tjenesteyting. Ungdomstiltaket er samtidig en virksomhet som vil ha landsdekkende funksjoner.
 
Og en av hovedutfordringene i det nye ungdomstiltaket vil utvilsomt være å få til et systematisk arbeide med tanke på løslatelse og overgangen tilbake til lokalsamfunnet.  Å rask få etablert gode og stabile relasjoner mellom de ansatte og ungdommen.  Arbeidet vil skje både individuelt og i team.

Ikke et særnorsk tiltak

I en bredt anlagt artikkel i Aftenpostens A-Magasin nylig – der avisen nettopp drøfter de store utfordringene også andre land møter i forhold til de yngste domfelte – sier assisterende regiondiretør Leif Waage i region vest dette om kriminalomsorgens nye ungdomssatsning:

- Vår viktigste oppgave er å få ungdommene ut igjen til videre soning i friere former (barnevernsinstitusjoner, egen bolig eller hjemme i familien). Vi vil raskest mulig etablere et tilbud som gjør dem samfunnstrygge, klare for tilbakeføring, men under straffegjennomføringslovens klare vilkår. Samtidig som de kan bli hentet tilbake ved brudd eller problemer.

Kostnadene

Kostnadene per døgn per ungdom vil i det nye tiltaket ligge på rundt 10.000 kroner. Et beløp som prosjektleder Marthe Halvorsen forsvarer slik – i et intervju med TV2: - Jeg tenker at et ungt liv ikke kan måles i kroner og øre. Og hvis det er penger som skal til for å snu denne type ungdom så vet jeg at Norge har de økonomiske midlene som skal til. Det handler om vilje, framfor evne.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk