Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kristiansand fengsel og fengselshelsetjenesten - Samarbeider om hasjavvenningsprogram for innsatte

Kvadraturen videregående skole og Kristiansand kommune, avdeling for samfunnsmedisin har hatt satsing på hasjavvenningsprogram for ungdom i ca. 3 år. Kurset er et gratis tilbud til unge i kommunen. Det vises til gode resultater. 50 % av deltagerne slutter med hasjmisbruk. Kurset gjøres kjent ved oppslag på skoler og der ungdommen ferdes for øvrig. Tilbudet er gratis.

Kristiansand fengsel og fengslets helsetjeneste har søkt og fått prosjektmidler fra STYRK midlene via fylkesmannen i Vest Agder for å starte opp et tilrettelagt kurs tilpasset innsatte i fengslet. Fortrinnsvis unge under 23 år. Dette er tenkt som et samarbeid der kursinstruktører fra kommunen skal lære opp fengslets tilsatte og helsetjenestens tilsatte.

Helsesøstrene i Kristiansand kommune er organisert i samme avdeling som fengselshelsetjenesten. Dette har ført til kjennskap til kurset og planene om prosjektet. Den faglige forankringen ligger i avdeling for rus og avhengighet, Sørlandet sykehus, Kristiansand. Rusforsker Øystein Kristensen er den som forsker på dette og følger opp med råd og veiledning.

I fengslet og overgangsboligen i Kristiansand er det flere tilsatte som har vist interesse for å drive hasjavvenningsprogrammet. Det videre opplegget er planer om studiebesøk et sted der det jobbes med dette- i Danmark eller Sverige. Årsaken til dette er at Norge ikke har denne type tilbud i noe fengsel eller andre steder enn Kristiansand kommune. Opphavet til programmet er fra universitetet i Lund i Sverige.

Leder av fengselshelsetjenesten i Kristiansand fengsel, Anne Lise Rutledal og fengselsleder Frank M.T. Johansen arbeider nå med planer om å arrangere en slik tur kombinert med noe grunnleggende innføring i programmet for de som har vist interesse for å drive det. Prosjektmidler fra STYRK utgjør 100.000,- der 10.000,- er avsatt til et slikt opplegg. De to vil forsøke å skaffe ytterligere midler som er nødvendig for å kunne gjennomføre en slik tur og starte opp programmet i fengslet. Begge håper dette vil vekke interesse i Kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet og hos KRUS. Statssekretær i Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Kari Henriksen ble informert om planene under deres besøk i Kristiansand fengsel mandag 16. mars, 2009.

Fengselsleder og leder for fengselshelsetjenesten kan kontaktes for informasjon om prosjektet.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk