Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kriminalomsorgens sammendrag vedrørende rusmiddelkontroll i fengsel 2008

Bruk av rusmidler og illegalt inntak av medikamenter under straffegjennomføring har vært stabilt de siste årene.
statsice
Ut fra de innrapporteringer Kriminalomsorgens sentrale forvaltning har mottatt for 2008, går det frem at antall beslag av narkotika, alkohol og medikamenter ikke har endret seg. Urinprøvekontroll på illegalt rusmisbruk i fengslene viser at misbruket er stabilt sammenlignet med tidligere år. De stoffene som brukes i fengslene følger samfunnet ute. Cannabis og amfetamin samt ulike tabletter er de mest hyppige stoffene som misbrukes og beslaglegges. Andel innsatte som får legal medisinering av helsepersonell har økt. Fengslene tilrettelegger for samarbeidet med helseforetakene i forbindelse med legemiddelassistert rehabilitering (LAR) av innsatte med stor rusavhengighet.

Bruk av utåndingsprøver

Antall alkoholtester har gått opp, og det er en liten økning i andel prøver som viser illegalt inntak i fengslene/nektelser (fra 0,8 % i 2007 til 0,9 % i 2008 ). Funn av alkohol og funn av tilvirkningsutstyr holder seg stabilt.

Bruk av urinprøvekontroll

Analyse av 25821 urinprøver viser at 10,5 prosent er illegalt inntak i fengsel.

Analyse for å avdekke ulovlig bruk av hormonpreparater (doping)

Kriminalomsorgen har gjennomført kontroller i de fleste fengsler med høyt sikkerhetsnivå. Av 141 tester vises det funn av illegalt inntak i 23 tilfeller.

Bruk av spesialtoalett, kroppskontroll og bruk av røntgen

Disse tre kontrollformene er de mest inngripende tiltak kriminalomsorgen kan benytte, og de er derfor heller ikke mye i bruk. Innrapportert materiale viser at det er stor variasjon mellom ulike fengsler i bruken. I 2008 ble pactoalett benyttet totalt 19 ganger i kriminalomsorgen med en treffprosent på 73,7. I 2008 ble det gjennomført 4 kroppskontroller (kroppens hulrom) med en treffprosent på 25. I 2008 ble røntgen benyttet totalt 44 ganger med en treffprosent på 29,5.

Beslag av ”narkotika” og brukerutstyr

 
Funn av ”narkotisk” stoff
Funn av brukerutstyr
Totalt
653
941

Det er rapportert om lite funn av sprøyter og sprøytespisser. De fleste beslag av brukerutstyr er rester av innpakning, funn av askebeger, brent skje osv.

Generelt om statistikken

Gjennomsnittlig antall innsatte i norske fengsler i 2008 var 3317. Statistikken omfatter både fengsler med høyt sikkerhetsnivå (tidligere kalt lukkede fengsler), fengsler med lavt sikkerhetsnivå (tidligere kalt åpne fengsler) og overgangsboliger. Det er vanlig at en og samme innsatte må avlegge flere urinprøver under straffegjennomføringen. 60 % av de innsatte hadde et misbruksproblem i perioden før de ble satt i fengsel. Statistikken angir om påvist rusmiddel/dopingmiddel skyldes inntak utenfor fengselet (før innsettelse/tilbakekomst fra permisjon), legale medisiner eller illegalt inntak.

Grafisk framstilling av utviklingen

 

Urinprøver fengsel 2002-2008

 

 Hormonpreparater 2002 – 2008

 

Andre kontrolltiltak

 

Funn av narkotika/brukerutstyr

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk