Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kriminalomsorgens bookingsystem

Kriminalomsorgen tok i annet halvår 2004 i bruk et nytt bookingsystem for fengslene og friomsorgen. Det nye systemet effektiviserer iverksettelse av dommer og gir kontinuerlig oversikt over soningskøen. - Systemet gjør det enklere å fordele innsatte til fengsler med ledig kapasitet, og fører både til en mye bedre kapasitetsutnyttelse i norske fengsler, samt bedre oversikt over soningskøen, sier statssekretær Rita Sletner i Justisdepartementet.

På litt lengre sikt vil systemet gi mer presis informasjon om tilgangen på dommer.

- Men fordi systemet er nytt ønsker vi fortsatt å bruke noe tid på kvalitetssikring og på å bygge opp erfaringstall. Etter hvert som departementet får bygget opp et sammenligningsgrunnlag, vil det også bli enklere å forutse utviklingen i soningskøen, sier Sletner

Bookingssystemet brukes ved innkalling til straffegjennomføring av ubetinget fengselsstraff og samfunnsstraff. Samtidig forenkler det saksbehandlingen i tiden fra saksdokumentene ankommer kriminalomsorgen til den domfelte starter straffegjennomføringen. Også politiets hverdag blir enklere, fordi kriminalomsorgen gjennom det nye datasystemet kan se hvilke fengsler som til enhver tid har ledig varetektsplass.

Bookingsystemet gir:
  • bedre oversikt over innkomne saker og støtte i saksbehandlingsprosessen.
  • bedre oversikt over ledige fengselsplasser og bedre grunnlag for å utnytte kapasiteten i hele landet.
  • bedre grunnlag for rapportering og statistikk.
  • mindre sannsynlighet for feil. For eksempel innkalling av personer som allerede er i en sonings- eller varetektsituasjon.
  • samme arbeidsmetodikk i alle kriminalomsorgsregioner, noe som gjør det lettere å utveksle erfaring og kompetanse.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk