Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kriminalomsorgens årsstatistikk for 2012

Årsstatistikken for kriminalomsorgen 2012 viser at det ble iverksatt totalt 12 853 dommer i fjor. Rundt 7300 av disse var ubetingede fengsels- eller forvaringsdommer.

Straffegjennomføring med fotlenke

Det er en nedgang på nesten 9 prosent siden året før i antall iverksatte fengsels og forvaringsdommer. Samtidig er det en økning i antall gjennomføringer av straffegjennomføring med elektronisk kontroll (fotlenkesoning) med 1487 personer som gjennomførte straffen sin hjemme med fotlenke. Etter at ordningen ble innført i 2008  har ordningen blitt etablert i 12 fylker. Det siste fylket er Nordland og er ikke med i statistikken ettersom ordningen ble etablert der i mai 2013.

Utenlandske innsatte

Andelen innsatte med utenlandsk statsborgerskap har økt jevnt de siste fem årene fra rundt 20 prosent i 2007 til 33 prosent av alle innsatte i 2012. Det er Polen, Romania og Litauen som er høyest representert. Utenlandske statsborgere som er dømt til ubetinget fengselsstraff kan overføres til fortsatt soning i hjemlandet. Det er et krevende arbeid som det legges mye ressurser i. I løpet av 2012 ble 48 domfelte overført til 13 forskjellige land.

Fengselskapasitet og sittetid

Det er stort press på fengselskapasiteten, og det har det vært i flere år. Fengslene har i gjennomsnitt et belegg på 94,5 prosent i 2012, noe som er en liten nedgang i forhold til året før. Resultatkrav er 94 prosent. Det er behov for raskt kunne stille varetektsplasser til disposisjon for politiet, og det er derfor behov for å til en hver tid ha noen plasser ledige. Muligheten for fleksibilitet vil variere fra fengsel til fengsel.

Gjennomsnittlig sittetid for domssonere i fengsel var i 2012 138 døgn. Det har vært en jevn stigning gjennomsnittlig sittetid fra 2007 hver det var 96 døgn.

Last ned rapporten her.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk