Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kriminalomsorgens årsmelding 2005

Årsmelding 2005
ÅRSMELDING 2005:
I årsmeldingen kan du blant annet lese om:
  • Begivenheter i 2005
  • Statistikk
  • Regnskap
  • Utgivelser/rapporter
















Kriminalomsorgen har en viktig oppgave i samfunnet. Denne årsmeldingen gir noen blikk inn i et variert og spennende arbeidsområde. Det mangler ikke på utfordringer - så er da også tilfredsheten stor når vi når våre mål.

2005 har vært et år med stor innsats for å møte den økende mengden av straff som ilegges av domstolene. Vi har hatt flere mennesker i fengsel, samtidig som bruken av samfunnsstraff øker. Det er også stadig flere som får sone deler av straffen i rusbehandlingsinstitusjoner. Selv om det har vært press på kapasitetsutnyttelse, har det vært lagt stor vekt på å opprettholde kvaliteten og å gi innsatte og domfelte et grunnlag for å komme videre i livet uten kriminalitet. Dette har vært mulig ikke minst på grunn av iherdig innsats fra alle ansatte.

Kriminalomsorgen trenger samarbeidspartnere. Det er en positiv utvikling i samarbeidet med myndigheter som yter tjenester til de personer vi har ansvar for. Det gjelder både under straffegjennomføringen og som forberedelse til løslatelse. Det nye narkotikaprogrammet med domstolskontroll er en hensiktsmessig straffereaksjon fulgt av støttetiltak som er godt samordnet. Det er laget et opplegg for evaluering, og det blir spennende å følge denne nyskapningen i justissektoren.

Sikkerheten i norske fengsler er god, og tallene for rømninger og annen svikt er enda lavere enn før. For å fylle ut det bildet som gis i statistikkdelen av meldingen, vil jeg nevne at det ble innvilget omkring 26 500 permisjoner fra fengsel. Av disse var det svikt i under tre promille av tilfellene, inkludert de som kom frivillig, men for sent.

Et skifte i politisk ledelse følges alltid med spenning. Den nye regjeringen var raskt ute med å erkjenne behovet for å styrke kriminalomsorgen, og det er skapt store forventninger om at vi skal få ressurser som står mer i forhold til de oppgavene vi skal løse. Det er gode nyheter for våre ansatte, som har et stort engasjement og gir sitt bidrag til å redusere kriminaliteten i samfunnet.

Takk til alle ansatte for den gode innsatsen i 2005!

Oslo, april 2006

KRISTIN BØLGEN BRONEBAKK
ekspedisjonssjef

Les årsmeldingen i sin helhet:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk