Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kriminalomsorg over landegrensene

- Kriminaliteten blir mer og mer internasjonal og global. Da blir det stadig viktigere at også kriminalomsorgen samarbeider over landegrensene.

Styret i ICPA samlet i Oslo.
Styret i ICPA samlet i Oslo.

Det sier Harald Føsker, direktør i internasjonal stab i Kriminalomsorgsdirektoratet, som i uka som gikk var vert for et styremøte i International Correction and Prison Association (ICPA) i Oslo.

ICPA er en organisasjon som samler aktører i ulike lands kriminalomsorger og gir mulighet for å dele kunnskap og erfaringer på tvers av landegrensene

Den ble stiftet i Canada 1998, med Føsker som en av grunnleggerne. Formålet er å fremme rettssikkerhet og humanisme i straffegjennomføringen verden over. I dag har ICPA vel 4000 medlemmer, fordelt på enkeltmedlemmer, organisasjoner og myndigheter

-Kriminalomsorgen er en «alene-etat» i de enkelte land, og derfor er det viktig at man får impulser der de er å få, nemlig internasjonalt. ICPA dekker et behov for å utveksle erfaringer fra det man arbeider med i kriminalomsorgen, og for å dele de gode løsningene med hverandre. Behovet for internasjonalt samarbeid og kunnskap om andre land øker også fordi andelen utlendinger i norske fengsler øker, sier Føsker.

I fjor var ca. 33 prosent av de innsatte i norske fengsler utenlandske statsborgere, og blant dem som sitter i varetekt er andelen enda høyere.

-Vi i Norge får via ICPA impulser utenfra, men vi får også mange spørsmål om hvordan vi løser ulike oppgaver i norsk straffegjennomføring, sier han.

På agendaen for styremøtet i Oslo sto blant annet strategien videre fremover for organisasjonen, som har som mål å rekruttere nye medlemmer og ekspandere ytterligere. Møtet ble avsluttet med et besøk i Halden fengsel.

Les mer om ICPA her

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk