Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kriminalomsorg i kampen mot piratvirksomhet

Norske fengselsansatte fra Justisdepartementets beredskapsgruppe, Styrkebrønnen, bistår Somaliske myndigheter i arbeidet mot piratvirksomhet.

somalia_piratarbeid

Johnny Skogstad og Roger Bjørgvik fra henholdsvis Bredtveit og Drammen fengsel forteller at kontrastene er store. De jobber for FN-organisasjonen UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) og er stasjonert i Nairobi i Kenya. Deres vårt primære arbeidsfelt er piratvirksomheten i Somalia, nærmere bestemt regionen Puntland, og oppholder seg der mye av tiden.

Skogstad og Bjørgvik har skrevet dette leserbrevet.

Vår viktigste oppgave er å gi råd til fengselsmyndighetene i Somalia. Vi forsøker å implementere gode styringsregler for fengslene og gi opplæring til ansatte, både ledere og fengselsbetjenter.

Alle Somaliske pirater arrestert i utlandet skal følges opp gjennom hele rettskjeden og tilbakeføres til Somalia der eventuelle dommer skal sones. Et større antall pirater sitter nå fengslet på Seychellene,  Mauritius, Tanzania og Kenya . Å inspisere forholden i disse område er en del av oppdraget vårt.

Vi besøker alle fengsler i Kenya som har somaliske pirater. Dette gir oss mulighet til å følge opp arbeidet overfor denne gruppen og foreslå nye tiltak der det er behov. Gjennom dette arbeidet inspiserer vi også fengslene i Kenya for UNODC.

Nytt fengsel i Somalia

Vi er nettopp ferdige med å bygge hovedadministrasjon for fengselsvesenet i Somalia og en ny fengselsskole i Garowe, Puntland. Neste steg er å bygge et nytt fengsel for 500 innsatte. Dette fengselet skal ta i mot pirater fra land som i dag har Somaliske pirater i fengsel, og skal stå ferdig i november 2013. I denne prosessen er vi involvert i selve byggeprosessen, men også den organisatorisk oppbygging av fengselet. Dette omfatter innføring av interne rutiner og prosedyrer, rekruttering og utdanning av fengselsbetjenter, utarbeidelse av opplæringsplaner ved fengselsskolen, samt gjennomføring av seminarer for fengselsledelsen i regionen.

Når vi arbeider i Somalia, preger sikkerhetsopplegget mye av hverdagen vår. Vi reiser daglig inn til Garowe der det nye fengselet bygges og hovedadministrasjonen holder til.  Da må vi alltid ha med oss væpnede vakter og FNs sikkerhetsavdeling må gi klarering i forkant. Heldigvis har vi ennå ikke opplevd noen alvorlige hendelser. Det er også betryggende å få daglige oppdateringer fra FNs sikkerhetsteam om  trusselbildet i regionen.

Hindringer og berikelse

Utfordringen star i kø for et land som har opplevd nederlag etter nederlag i krig og interne konflikter i over 20 år. Derfor er internasjonal innflytelse viktig i kriminalomsorgen og i hele rettskjeden. Som rådgivere forsøker vi å bidra positivt til å løse noen av disse utfordringene.

Det Somaliske samfunnet er i stor grad styrt av forskjellige klaner. Disse ledes igjen av eldre medlemmer som rådgir og tar avgjørelser i forskjellige saker. Noen av disse aktørene kan til tider gjøre det vanskelig for oss  å gjennomføre de ulike oppdragene våre.   Samarbeid, gjensidig forståelse og respekt er derfor nødvendig hvis vi skal lykkes.

Vi føler oss privilegerte som har fått muligheten til å ta del i noe som oppleves som en helt ny verden. Oppholdet er en berikelse som har gitt sterke inntrykk, utfordringer, samhold og vennskap. Dette vil vi ta med oss videre.

 

Johnny Skogstad, inspektør ved Bredtveit fengsel  og  Roger Bjørgvik, avdelingsleder ved Drammen fengsel

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk