Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kriminalitetsforebygging - er det mulig?

Er det egentlig mulig å drive kriminalitetsforebyggende arbeid? Dette var utgangspunktet for årets KRÅD-konferanse, som hadde invitert en rekke kjente samfunnsdebattanter til å belyse spørsmålet.

HVA ER KRÅD?
  • Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD) er regjeringens spesialorgan for forebygging av kriminalitet. Rådet oppnevnes i statsråd for tre år av gangen. I perioden 2006-2008 har rådet ti medlemmer.
  • KRÅD er administrativt tilknyttet Justisdepartementet, men er faglig uavhengig. Med dette menes at det er rådet som bestemmer hva som står på dagsorden, og det er rådet som vedtar hvilke felt gitt i mandatet som skal prioriteres.
  • Leder for rådet er utdanningsdirektør Kjellbjørg Lunde.
Det var justisminister Knut Storberget som tidligere i år utfordret Det kriminalitetsforebyggende råd (KRÅD) om å tenke mer dristig omkring kriminalitetsforebygging. Denne var blitt for snill og forutsigbar, mente han ifølge KRÅDs nettsider.

Som ett svar på dette inviterte KRÅD i oktober til en konferanse med tittelen ”Kriminalitetsforebygging – umulig eller mulig?”.

Bredt perspektiv
Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen, kriminolog Nils Christie, filosof Nina Karin Monsen, tidligere leder av Elevorganisasjonen Solveig Tesdal og medlem av KRÅD Henry Ove Berg belyste her temaet fra ulike innfallsvinkler og ståsteder: Finnes det snille og slemme kulturer? Hvordan drive kriminalitetsforebygging, sett i lys av rus, psykiatri og barnets beste? Vil vi egentlig drive kriminalitetsforebyggende arbeid? Og hva slags forebyggende arbeid gjøres i skolen?

Innledningsforedraget ble holdt av statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet, Krishna Chudasama.

KRÅD har nå lagt ut referat fra konferansen på sine nettsider.

Les referatet her
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk