Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Koret på Botsen

Innsatte fra Oslo fengsel har koret på en ny juleplate sammen med Henning Kvitnes.

10-koret-alle (3)
Koret på Botsen sammen med dirigent Charlotte Fongen og Henning Kvitnes (lengst til høyre).

Innsatte fra Oslo fengsel har koret på en ny juleplate sammen med Henning Kvitnes og et country-rock band av elitemusikere fra Amerika, Sverige og Norge. Plata har blitt svært godt mottatt og er denne julens mest kritikerroste plate med terningkast 5 fra elleve av landets største aviser!
_____________________________________________
Tekst og foto: Knut-Erik Rønningen, publisert 13.12.10.

Det startet med at Erik Hillestad tok kontakt med Torbjørn Rodal og fortalte om prosjektet. Han ville lage en juleplate i ny drakt med et røft og ekte uttrykk, så derfor ville de gjerne ha med noen som har levd livet til å synge om livet.
-Jeg tenkte med en gang at det hørtes utrolig flott ut så det skal vi være med på, sier Torbjørn Rodal, musikklærer i Grønland Voksenopplæring(GVO) som har ansvaret for all undervisning i fengselet.

10-koret-4avd (2)
Her forbereder koret seg på å holde julekonsert for de innsatte i A-blokka på avdeling B

Audition

-Vi startet med audition her inne i fengslet med 22 innsatte. Betingelsen var at du måtte synge reint og snakke norsk. Etter det satt vi igjen med syv. Første øvinga var samme uke og da kom Charlotte Fongen og tok runden der alle måtte synge solo og skapte på den måten trygghet i gruppa, forteller en engasjert musikklærer.
-Erik Hillestad kom etterhvert inn og ledet innspillingsprosessen på en utrolig effektiv og fin måte.

10-koret-erik (2)
Erik får tiden til å gå ved å øve seg på gitaren

Unik opplevelse

-Dette har vært utrolig gøy for de innsatte som har fått en mestringsopplevelse som er helt unik. Og det er gøy for oss som jobber med musikk her å få inn slike ressurser helt gratis. Det med kor skaper en egen gruppe dynamikk så de har blitt en skikkelig sammsveiset gjeng, sier Torbjørn Rodal.

-For meg begynte det med at Torbjørn kom inn på cella og spurte om jeg ville være med å synge, greit nok tenkte jeg, jeg sitter jo her på cella hele dagen så uansett hva det er, så er det bedre enn det. Og så kom jeg på audition, der satt det tre stykker som jeg måtte synge Deilig er jorden for. Den sang jeg reint og fint og jeg fikk plass med en gang, forteller Erik, en av de innsatte i Koret på Botsen.

-Jeg spiller gitar og sang i band før, men det overraska meg hvor morsomt det var å synge i kor faktisk. Og vi har blitt en utrolig fin gjeng. Det har gjort soninga mi mye bedre, du går bare og gleder deg til neste øving og da går tida fort. Så dette har vært det beste fengselsoppholdet jeg har hatt, og jeg har hatt noen, sier Erik og forteller videre:
-Erik Hillestad er veldig hyggelig og inspirerende, han er ikke noen sånn ovenfra og ned type. Han stod der når vi sang Deilig er jorden, og tårene trilla. Det er jo bra feedback å få da, smiler han.
Erik må tilbringe jula i fengselet, han synes ikke det er noe hyggelig, men det går lettere nå som ungene har blitt store.

10-koret-charlotte (2)
Charlotte Fongen har vært musikalsk ansvarlig og har ledet alle øvelsene med gutta på en fantastisk måte.

Levende legende

Flere av musikerne på plata er legendariske noe denne historien fra Erik bekrefter:
-Jeg satt på cella og leste den nye biografien til Keith Richard, og plutselig leste jeg et navn jeg dro kjensel på. Etter å ha tenkt meg om en stund kikket jeg på coveret til plata vår, og der stod navnet. Det var Larry Campell og han har vanket med Stones gutta og spilt inn plate med Bob Dylan. Da følte jeg meg nesten som en del av musikkhistorien, det var stort!

Konsert

Det neste som skjer nå er konserten i Jakob kirken fredag 17.12.10. Da får de møte de legendariske amerikanske musikerne som er med på plata. Koret har kun sunget til playback så langt.
-Erfaringene med koret har vært så gode at GVO ønsker å fortsette med kor i fengselet, avslutter musikklærer Torbjørn Rodal.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk