Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Konferanse om behandling som alternativ til fengsel

Viktigheten av rehabilitering var i fokus da over 70 deltakere satte hverandre stevne over to dager denne uken i Sandnes og Åna fengsel. Der ble det arrangert en konferanse om §12-soning, gjennomføring av straff i institusjon.
Idsø konferanse §12

Rehabilitering viktig

Deltakerne på konferansen kom fra kriminalomsorgen, men behandlingsinstitusjonene var også meget godt representert. Regiondirektør Gudmund Idsø åpnet konferansen og minnet presiserte at behandling i institusjon som alternativ til soning i fengsel har et spesielt sterkt fokus i region sørvest, der denne typen soning som lenge har ligget høyt på statistikken.
-          Kriminalomsorgen kan ikke ha suksess med dette arbeidet uten et godt utbygd samarbeid med behandlingsinstitusjonene, sa Idsø, og refererte til riksadvokatens uttalelse om at det viktigste med straffegjennomføringen er at den bidrar til rehabilitering.

Motivere og informere

Det samlede omfanget av §12-soning på landsbasis er i overkant av 500 dommer per år, opplyste fungerende avdelingsdirektør Gerhard Ploegh i sitt innlegg. De siste årene har det vært en viss stagnasjon i økningen av §12-soning på landsbasis. Ikke alle domfelte er kjent med eller motivert for denne typen soning. Det er derfor viktig at ansatte i kriminalomsorgen driver motivasjonsarbeid for alternativ soning. I overkant av 60% av alle innsatte i fengsel har et rusproblem. Tilbudet treffer derfor ikke alle med et behandlingsbehov. Han anbefalte at flere regioner gjorde som region sørvest og tildelte ansvaret for dette saksfeltet til èn person.

Bolig er viktig

En rekke av behandlingsinstitusjonene presenterte sine behandlingsopplegg på konferansen, og en naturlig fortsettelse av §12-soning og løslatelse er bolig. Lars-Marius Ulfrstad fra Husbanken vest presiserte at boligsituasjonen for løslatte er et svært sammensatt problem. Dette kommer i stor grad av at ansvaret mellom de ulike forvaltningsområder er fragmentert. Det gjør det vanskelig å drive effektiv bistand. Det mangler en rekke strukturer for et effektivt forvaltningssamarbeid. Mange skiller ikke tydelig mellom (midlertidige) boligløsning og bolig i egentlig forstand. Ulfrstad rapporterte begeistret fra et boligprosjekt i New York («Housing first»).

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk