Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kommuner ønsker ungdomsfengsel

38 kommuner på Østlandet har meldt sin interesse for å kunne etablere den andre av to ungdomsenheter i kriminalomsorgen. Statsbygg sier responsen har vært formidabel.
korriidor ufokus1
I høst gikk Statsbygg ut til rundt 100 kommuner der de ba om forslag til eiendommer eller bygg hvor det såkalte ungdomstiltaket på Østlandet kunne etableres. Det er planlagt at det skal være 6 innsatte og 25 ansatte knyttet til tiltaket.

Glad for interesse

Marianne Vollan er ekspedisjonssjef i Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF), og hun er veldig glad for den store interessen som kommunene viser. - I samarbeid med Statsbygg vil vi nå vurdere de forslagene som er kommet inn. Det viktigste er at vi kan bygge noe som er egnet til formålet. De unge i fengsel er en ekstra sårbar gruppe, og det er mange hensyn å ta. I tillegg er det også et kostnadsspørsmål. Men målet er å komme videre i prosessen så raskt som mulig.

Bakgrunn

Regjeringens mål er at barn ikke skal sitte i fengsel. Det skal benyttes alternative reaksjonsformer til fengsel så langt dette er mulig, slik at fengsel kun benyttes når alle andre alternativer er vurdert. Allikevel vil det fortsatt være tilfeller der alternative reaksjonsformer til fengsel ikke er tilstrekkelig. Det gjelder særlig der unge har begått alvorlige eller gjentatte lovbrudd. For å ivareta barns særskilte behov under frihetsberøvelse, og bidra til at barn ikke skal sitte i fengsel med voksne innsatte, er det defor under etablering to særskilte ungdomsenheter underlagt kriminalomsorgen – som et prøveprosjekt som skal evalueres. Det er så langt etablert en ungdomsenhet i Bergen med 4 plasser. Enheten var i drift fra 1. september 2009 i midlertidige lokaler. Med 6 plasser i en enhet på Østlandet vil det bli etablert 10 plasser på ungdomsenheter.

Statistikk

Det har over noe tid vært i gjennomsnitt ca. 10 barn i fengsel til enhver tid. I begynnelsen av 2012 var det 16 barn i fengsel. Fra 1999 til 2007 var det en sterk nedgang i antall barn i fengsel. I 2009 var det 88 nyinnsettelser av barn i fengsel. I 2010 var det 82 nyinnsettelser. Av disse er det fleste 17-åringer, og alle de innsatte var gutter.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk