Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Knut Storberget ny justisminister

Justisminister Knut Storberget Knut Storberget (41) ble i dag utnevnt til justisminister i Stoltenberg-regjeringen. Storberget er utdannet jurist og var medlem av justiskomiteen for Arbeiderpartiet i perioden 2001-2005.

I den politiske plattformen for regjeringssamarbeidet mellom Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet beskrives styrkingen av kriminalomsorgen som den største utfordringen i straffesystemet.

I dokumentet, som ble undertegnet torsdag, heter det blant annet:

Regjeringen vil ha en aktiv helhetlig kriminalitetsbekjempelse. Å sørge for trygghet i samfunnet er et velferdsspørsmål og et stort offentlig ansvar. Målet er å forbygge bedre, oppklare mer, reagere raskere og rehabilitere bedre, derfor må vi ha en målrettet og balansert satsing på politiet, på domstolene og på kriminalomsorgen. Vi vil foreta en gjennomgang av utdannings- og bemanningssituasjonen i hele justissektoren.

Styrking av kriminalomsorgen er den største utfordringen i straffesystemet. Mangel på tilstrekkelig varetekts- og soningskapasitet og knappe ressurser til innhold i soningen forsterker problemet med gjengangerkriminelle. Soningskøene svekker straffens forbyggende virkning. Når ny kriminalitet begås av straffedømte eller tiltalte som venter på dom og soning, svekkes tilliten til vårt straffesystem og kriminalpolitikk. Vi vil ha en kriminalomsorg som kan ta seg av de til en hver tid straffedømte.

Regjeringen vil:
  • utarbeide en konkret plan for avvikling av soningskøene, bygge flere fengsler, og utvide soningskapasiteten i flere eksisterende fengsler.
  • at det skal etableres forpliktende samarbeidsstrukturer mellom kriminalomsorgen og kommunale og statlige etater ved løslatelse for å redusere gjengangerproblemene. Vi vil innføre en tilbakeføringsgaranti for tett oppfølging fra ulike etater ved løslatelse med sterkt fokus på å få folk i jobb eller videre utdanning med strenge krav til rehabilitering og adferdsendring.
  • utvide bruken av samfunnsstraff særlig for yngre lovbrytere. Vi vil styrke rusbehandlingstilbudet i og utenfor fengslene, styrke ettervernet og gjennomgå situasjonen for nye domfelte under 18 år.
  • styrke fengselsopplæringen og fengselsbibliotekene.
  • forske mer på årsaker og sammenhenger i kriminalpolitikken og effekten av tiltak må evalueres.
Sentrale dokumenter:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk