Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kjør film!

- Vi tror på film som innfallsvinkel for den gode samtalen. Sier Bjørn Kjetil Larsen og Sjur Hogne Bakke ved Friomsorgen i Molde.
film05012009

- Vi har lett med lys og lykte etter gode nyskapende tiltak overfor de domfelte. Forsøkt blant annet å finne noen nye innfallsvinkler i de møtene og samtalene vi holder. Og siden vi begge nok er over gjennomsnittet interessert i film ble det nærliggende å ta i bruk nettopp filmmediet.

I dag står Requiem for a dream på kjøreplanen. En heftig og visuell skildring av narkotikamisbruk i samfunnet. En rå og brutal skildring av misbruk. Men også en film som viser at du slettes ikke trenger være blant de såkalte taperne for å havne på kjøret.

- Hva slags filmer egner seg for visning i friomsorgens nye filmvisningsrekke?

- Vi er ute etter filmer som på en eller annen måte klarer å treffe en nerve, klarer å røre oss som mennesker. Men gjerne også provosere. Kvalitetsfilm for oss blir i denne sammenhengen filmer som har i seg en kime til gode samtaler. Og da er det klart vi må leite oss fram til titler som på en eller annen måte tar tak i tema som vold, rasisme, rus. Men vi kan under filmvisningene våre like gjerne starte med å snakke om filmen fra et rent filmteknisk perspektiv som det å slå opp det store lerretet i forhold til selve problematikken i filmen.

- Hvem ser dere etter når dere skal invitere publikum til filmvisningene?

- Vi ønsker vel egentlig å nå ut ganske bredt. Hos noen vil vi kanskje finne en unik interesse for film. Mens andre igjen kan være helt ordinære kinogjengere og videokonsumenter. At de sammen kan utfylle hverandre i de samtalene vi skal gå inn i.

Filminteressen er for øvrig ikke det eneste de to friomsorgskollegaene deler. Sammen har de vært i studio og laget plate. En type musikk som nok ikke ligger så veldig fjernt fra flere av de domfeltes egne musikkpreferanser. Mistakes.  Where are you.  Endgame. Bare låttitlene kunne sikkert tjent som overskrifter for en samtale med de domfelte.

Kristian er en av de seks på samfunnsstraff som har funnet veien til friomsorgskontoret denne mandagen. Han synes det er fint at kriminalomsorgen tenker nytt og våger noen andre veier inn til samtalen.

 – Å bli vist Requiem for a Dream var egentlig en ganske fin måte å nærme seg tema på, sier han åpenhjertig etter filmen. - Vi kjenner oss igjen i det som foregår der oppe på lerretet. Og det å diskutere med folk som skjønner hva det handler om er bra. Her går vi inn i aktuelle tema, men med ulike erfaringer.

Sier Kristian. Som heller ikke er noen førstereisgutt når det kommer til filmspråket. Over sju hundre filmer har han hjemme. Og den siste boka han kjøpte var 1001 filmer du må se før du dør.

Annhild Viken Sunde, friomsorgslederen i Møre og Romsdal, ser en klar sammenheng mellom tiltaket hun nettopp har vært med på å sjøsette - og Stortingsmeldinga som ble presentert tidligere i høst:

 – Her har vi faglige dyktige medarbeidere som i tillegg har en helt unik interesse for film. At de velger å omsette noe av dette innenfor trygge rammer av kommunikasjon og refleksjon er jo intet mindre enn Stortingsmeldinga satt ut i praksis! Og vi er allerede i gang med å planlegge nye konsept. Enkle tiltak. Gjennomførbare tiltak. Der ligger hemmeligheten. 

- Det er klart for filmvisning. Men som dere ser har dere ingen pute å gjemme dere bak her, sier Bjørn Kjetil. Før han fortsetter:

- Kjør film!

 

(Filmene som vises i Friomsorgens Filmprosjekt er på forhånd godkjent av filmdistributør for slik visning).

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk