Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Justisdepartementets svar til Europarådets torturovervåkingskomité

Justisdepartementet svarer på kritikken fra Europarådets torturovervåkningskomité (CPT) etter komitéens besøk i Norge i 2005. – Norske myndigheter tar komitéens kritikk svært alvorlig. Regjeringen er opptatt av å styrke innholdet i soningen. Vi sørger nå for at svartiltakene følges opp i praksis, sier justisminister Knut Storberget.

CPT har en del kritiske merknader til forholdene i Norge, og til institusjonene som medlemmer av komitéen har besøkt. Norske myndigheter har nå besvart alle anbefalinger, kommentarer og forespørsler om informasjon som CPT gir i rapporten.

For å skaffe flere innsatte ved Trondheim fengsel et godt individuelt tilpasset soningstilbud, organiseres nå arbeidet med soningsinnholdet på en bedre måte. Ved Ringerike fengsel er det allerede ansatt fire nye betjenter og to miljøterapeuter, og man har i tillegg konkrete planer om flere aktivitetsgrupper, bedre biblioteksfasiliteter og utvidelse av luftegården tilknyttet høyrisikoavdelingen. Justisdepartementet er godt i gang med å utarbeide et mer presist regelverk for Politiets Utlendingsenhets internat på Trandum. Innspillene fra CPT blir behandlet grundig i dette arbeidet.

Komitéen utøver en viktig kontroll- og overvåkningsfunksjon. Alle land som har tiltrådt Den europeiske konvensjon for forebyggelse av tortur, umenneskelig og nedverdigende behandling eller straff av 26. november 1987, blir rutinemessig besøkt av komiteen.

Aktuelle lenker:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk