Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Justisdepartementet vil åpne for frigang fra første dag

Justisdepartementet ønsker å gjøre det mulig for domfelte å få frigang fra fengselet allerede ved første dag av straffegjennomføringen. I dag må straffedømte ha sonet minst 4 måneder før dette er mulig. Forslaget vil kun omfatte fengselsdommer på inntil ett år.

Gradvis tilnærming samfunnet

Ved gjennomføring av fengselsstraff kan innsatte gis mulighet til å forlate fengselet på dagtid for å gå på skole, arbeide eller delta i andre kriminalitetsforebyggende aktiviteter. Vedkommende er underlagt fengselets restriksjoner resten av døgnet. Ordningen anses som hensiktsmessig fordi det gir den domfelte en gradvis tilnærming til tilværelsen utenfor fengselet. Samtidig øker dette innsattes muligheter til å skaffe seg utdanning og arbeidserfaring. Dette er faktorer som kan være svært viktige for å lykkes i et kriminalitetsfritt liv etter endt soning.

Fortsatt strenge krav

Hvem som skal innvilges frigang vil fortsatt være til streng vurdering. I tillegg til at det må ansees sikkerhetsmessig forsvarlig, må det også vurderes som hensiktsmessig for vedkommendes tilbakeføring. Her vil alder, forhistorie motivasjon etc. være viktige kriterier. Forslaget er nå sendt på høring, med frist 31. august 2011.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk