Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Jul i fengsel

Visitortjeneste, gudstjeneste og julefeiring til tross. Mange innsatte opplever soningen ekstra tung i julehøytiden.
Fengselsprest Inger D. Celius
- Det er alltid en spesiell stemning i julehøytiden. Da streves det med vanskelige følelser. Sorg over ting som ikke er som det burde, savn over egne barn, skuffelser for at man ikke får feire med egen familie. Fengselet prøver å legge til rette så godt som mulig ut fra de forutsetninger som er til stede. Det sier fengselsprest Inger D. Celius. I elleve år har hun arbeidet som prest i Trondheim fengsel. De innsatte beskriver henne med varme ord, og selv er hun imponert over hvordan mange takler soningen:

Livskraft

- Jeg beundrer innsatte for den kraften de har i den svarte situasjonen de ofte er i. Det er ufattelig hvor sterk livskraften er i mennesker som har det tungt. Jeg blir imponert over hvor mye livskraft mennesker har, på tross av alle problemer, og hva man klarer å bære på, sier hun. Det er Inger som har ansvaret for gudstjenestene på julaften. Hun forteller at de som ønsker det da møtes i et felles forsamlingsrom i fengselet: - Nisseorkesteret spiller julemusikk både til høytid og sosialt samvær etter gudstjenesten. Det serveres julesnacks og brus. Vi avslutter gudstjenesten med at hele forsamlingen samles i en stor ring og synger ”Deilig er jorden”.

Betydningsfulle besøk

Tradisjon tro vil visitortjenesten til Norges Røde Kors også i år besøke alle innsatte i Trondheim fengsel på juleaften. Det blir da besøk på cellene, og de innsatte får hver sin lille julegave. Inger D. Celius forteller at visitortjenesten betyr mye for dem som tilbringer julen i fengselet: - Vi er så heldige at vi har en visitor som stiller opp utover det som er vanlig denne dagen. Han er på fengselet hele julaften, går rundt på alle avdelingene og er tilgjengelig for dem som ønsker ekstra besøk. Sammen med de innsatte spiser han julegrøt og senere ribbe. I tillegg er Frelsesarmeen på besøk med gaver, og Pinsemenigheten har et fast arrangement her 2. juledag. Les hele intervjuet med fengselsprest Inger D. Celius i det siste nummeret av Aktuelt for kriminalomsorgen.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk