Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ishockeylegende trener innsatte i Hamar fengsel

Ishockeylegenden Erik Kristiansen fra Storhamar Dragons kan vise til en imponerende merittliste. Da han la opp som spiller i 1998, hadde han 21 sesonger bak seg - med runde tall som 500 mål, 400 målgivende pasninger og 900 poeng. I dag jobber Kristiansen med innsatte fra Hamar fengsel. Som arbeidsleder med base i Storhamar Dragons, trener han unge lovbrytere som har arbeidspraksis ved idrettsarenaene i Hamar. Treningen i denne sammenhengen er arbeidstrening for å styrke innsattes muligheter til arbeid etter løslatelse.

Utegruppa ved Hamar fengsel
UTEGRUPPA PÅ HAMAR: Erik Kristiansen fra Storhamar Dragons og Anne Gro Granum fra Hamar fengsel hjelper innsatte med arbeidstilbud utenfor fengselet. Arbeidstreningen skal styrke de innsattes muligheter til arbeid etter løslatelse.
Storhamar Dragons, Storhamar videregående skole og Hamar fengsel samarbeider om å gi innsatte tilbud om arbeidstrening og opplæring. Deltakerne i prosjektet - som til daglig kalles Utegruppa - får trening i ulike ferdigheter ut fra den enkeltes behov. Mange av de innsatte har nemlig lite arbeidserfaring. De starter derfor med trening i grunnleggende arbeidslivsferdigheter som å komme seg på arbeid i rett tid, fullføre en arbeidsdag og alminnelige spilleregler for samhandling i arbeidslivet.

Trening i sosiale ferdigheter
- Mange av de innsatte har så å si ikke arbeidserfaring fra før. Det at de får praktiske, fornuftige arbeidsoppgaver og opplever mestring av dette, gir dem positive erfaringer som kan være med å forebygge kriminalitet, sier Anne Gro Granum ved Hamar fengsel, som også peker på at Utegruppa gir en unik form for sosial trening.

- De innsatte opplever hva det vil si å ha kollegaer og et arbeidsfellesskap med både Storhamars ordinære ansatte og toppidrettsutøvere. Dette har gitt flere av de innsatte et nytt perspektiv på egen væremåte overfor andre mennesker, sier hun.

For trening i sosiale ferdigheter er en viktig del av Utegruppas virksomhet. En arbeidsplass er en god arena for respons på egen oppførsel. Alle deltakere får muligheten til å trene på grunnleggende ferdigheter som behandling av verktøy, maskiner og materialer. Ved å tilpasse arbeidsoppgavene slik at de får følelsen av å mestre arbeidet, kan selvfølelsen styrkes. Dette kan være viktige bidrag for å nå målet om redusert tilbakefall til kriminalitet etter løslatelse.

Nyttig kompetanse
Arbeidsoppgavene er varierte og knytter seg til idrettsanleggene i Hamar: Opprusting av uteområdene rundt idrettshallene, tilrettelegging og rengjøring av tribuner og vrimleområder i hallene i forbindelse med arrangementer, enklere vedlikehold, plenklipping, snømåking og søppelplukking, er noen av oppgavene.

I forbindelse med at Utegruppa oppgraderte et bygg på Presterudbanen, fikk deltakerne anledning til å jobbe sammen med faglært snekker, rørlegger og elektriker. Dette var en god anledning til å bli kjent med flere yrker og prøve seg i noen oppgaver innen disse fagene. Ved å kombinere arbeidserfaring og undervisning får mange innsatte nyttig kompetanse mens de soner siste del av dommen i fengselet. Aktuelle opplæringstilbud er maskinførerkurs, truckførerkurs, moduler innen byggfag og mekaniske fag, førstehjelpskurs og jobbsøkerkurs.

Kursbevis og eksamenspapirer er gode å ha med når de skal søke jobb etter løslatelse.
{}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {Ishockeylegende trener innsatte i Hamar fengsel} { 0+0200CAM0EJuly+0200RJulAMCEST='%Europe/Oslo. %250 %2006' +02:00REJuly1X='<00pam7 2006-07-14T07:00:00+02:00Fridayam0000="14am31Europe/Oslo">' +02:00+0200thCESTJuly1X='' /}
{}
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk