Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Internettbruk ved Ullersmo fengsel

Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) endret med øyeblikkelig virkning 22. juli 2005 reglene for innsattes bruk av internett i undervisning/bibliotek i lukkede fengsler. Bakgrunnen var at Ullersmo fengsel ved en kontroll fant at en del innsatte kan ha hatt mulighet for ukontrollert tilgang til internett gjennom skolens datautstyr. Datanettverket ble umiddelbart stengt. Kriminalomsorgen med assistanse fra Nye Kripos undersøker nå alle maskinene for å finne ut om de har vært benyttet til ukontrollert kommunikasjon eller ulovlig internettilgang. KSF ser alvorlig på saken.

Da skolen ved Ullersmo fengsel skulle avvikle sommerferie, ble det gjort avtale med fengselet om at en del rom i skoleavdelingen skulle avlåses. Skolen drives i et bygg over to plan og har 25-30 rom. Det var ca 60 innsatte som var sysselsatt i avdelingen med selvstudium i sommer, etter opplegg fra skolen og kurs i regi av A-etat. Ved en kontroll fant fengselet at enkelte av disse rommene som skulle vært låst stod åpne og at de innsatte kan ha hatt tilgang på ukontrollert bruk av internett.

Som skrevet i tidligere oppslag her, er hovedregelen i lukkede fengsler at kommunikasjon skal kontrolleres. De innsatte ble umiddelbart sendt til sine celler og fengselet iverksatte undersøkelser. Rom ble låst av og datautstyr ble gjort utilgjengelig for innsatte. Det ble ved de første undersøkelsene funnet nedlastet materiale som ikke skal være på elevnettverket. Blant annet ble det funnet veiviser for kopiering av bilnøkler og veiledning for opplåsing av sperrede mobiltelefoner. Inntil alle undersøkelser er ferdig, er all bruk av datautstyr med mulighet for internettoppkopling i forbindelse med undervisning og selvstudium stoppet og skolelokalene er stengt inntil videre.

Undersøkelsene har så langt vist at skoleavdelingen ved fengselet har brukt innsatte til å trekke kabler og gitt innsatte administratorrettigheter for elevnettverket. Skolen har erkjent i etterkant at de ikke har hatt god nok kompetanse om elevnettverket til å utelukke at de kan ha blitt lurt i denne situasjonen. Ullersmo fengsel erkjenner at de ikke har fulgt gjeldende regler, blant annet ved at de ikke har godkjent hver enkelt elev for bruk av internett under påsyn av en lærer. Ullersmo og skolen fortsetter dialogen for å finne ut av hendelsesforløpet.

Ullersmo fengsel har plass til 180 innsatte. Omtrent halvparten av fangebefolkningen er av utenlandsk opprinnelse fra ca 30 forskjellige land. Fengselet drives med over 95% kapasitetsutnyttelse. Gjennomsnittlig domslengde er 8 år. Det vil si at de fleste som sitter i dette fengselet er dømt for alvorlige forhold. Blant annet på bakgrunn av dette, ser kriminalomsorgen alvorlig på denne saken og bruker nødvendig innsats for å forebygge at liknende hendelser.

Kriminalomsorgen har ikke nødvendig ekspertise til fullt ut å analysere maskinene som har vært i bruk. KSF har derfor bedt om teknisk bistand til Ullersmo fra Nye Kripos. Alle undersøkelser foregår i regi av kriminalomsorgen. Eventuelle straffbare forhold vil bli anmeldt til politiet på vanlig måte. KSF venter å få de første resultatene av undersøkelsene relativt raskt.

KSF spurte i februar 2005 landets fengsler hvordan regelverket og avtalen med fylkesmannen ble etterfulgt i praksis. Dette var et ledd i kontrollen for å sikre at praksis for internett blir fulgt. Det ble gjort justeringer enkelte steder. Det kom ikke fram opplysninger fra Ullersmo fengsel som gav grunn til bekymring.

På bakgrunn av det som har skjedd, stoppet KSF 22. juli i alle landets fengsler den del av dataundervisningen på internett hvor læreren hele tiden sitter ved siden av den innsatte. Kriminalomsorgen anskaffer i stedet en løsning for alle landets lukkede fengsler, hvor tjenesten bare inneholder forhåndsgodkjente nettsider. Det er Kriminalomsorgen som skal eie serverne og være ansvarlig for drift og kontrolltiltak i forbindelse med det nye "nettet" for undervisning i fengslene.

I en avtale mellom Nye Kripos og kriminalomsorgen, sikres teknisk bistand ved etablering av den nye løsningen og opplæring av noe personell. Den nye tjenesten tas i bruk for å sikre at innsatte får et best mulig utdanningstilbud, samtidig som kravene til sikkerhet ivaretas.

Relaterte artikler:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk