Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Internasjonal pris for norsk varetektsarbeid

Kriminalomsorgen i Norge får internasjonal anerkjennelse for sitt varetektsarbeid. På årets ICPA-konferanse i Vancouver fikk Oslo fengsel og Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) pris for sin systematiske tilnærming for å øke og sikre kvaliteten i det praktiske og daglige arbeidet med varetektsinnsatte.

Trond Danielsen (t.v.) og prosjektleder Vegard Karlsen

KORT OM ICPA:
  • International Correction and Prison Association (ICPA) er en organisasjon med medlemmer fra over 70 land, der målet er å styrke forståelsen og det faglig arbeidet innenfor kriminalomsorgssektoren. Medlemskapet i ICPA er ikke begrenset til spesielle grupper og skal gjenspeile alle områder og nivåer innenfor justissektoren.
  • ICPA arrangerer hvert år kombinert generalforsamling og seminar om aktuelle kriminalomsorgsfaglige tema. På årets konferanse, som ble arrangert 22.-26. oktober i Canada, ble det delt ut fem priser. Oslo fengsel og KRUS fikk prisen i kategorien ”Offender Management/Treatment and Reintegration”.
Norsk varetektspraksis har gjennom årene vært gjenstand for mye oppmerksomhet. Kritikken har i særlig grad dreid seg om bruken av isolasjon i varetekt, og Europarådets torturovervåkningskomité har i sine besøk påpekt at kriminalomsorgen må fortsette arbeidet med å forbedre aktivitetstilbudet og tilbudet om menneskelig kontakt for varetektsinnsatte med restriksjoner.

Bruker- og rettighetsperspektiv
I 2000 startet Oslo fengsel opp prosjektet ”Kvalitet i varetekstarbeidet” for å utvikle og styrke standarden på dette arbeidet med varetektsinnsatte. Verktøyet består i dag av brukerundersøkelser og ei håndbok i varetekt og er blitt til som et samarbeidsprosjekt mellom Oslo fengsel, KRUS, Kriminalomsorgen region øst og Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF).

- Under utarbeidelsen har det vært samlet inn mye materiale fra både tilsatte og innsatte, om alt fra hvilke problemer og behov de innsatte erfaringsmessig har, til hvilke praktiske muligheter og begrensninger vi har for å gjøre jobben i våre fengsel. Håndbokas forslag til praksis bygger på det vi gjør i dag og tar utgangpunkt i både brukerperspektivet (innsattes ønsker, behov og problemer) og rettighetsperspektivet, sier prosjektleder Vegard Karlsen (Oslo fengsel), som sammen med Trond Danielsen (KRUS) har vært redaktør av varetektshåndboka.

Fra innsettelse til domsoverføring
Vegard Karlsen forteller at forfatterne spesielt har samarbeidet med tilsatte i Oslo fengsel og Bergen fengsel. I tillegg er det gjennomført pilotprosjekter på håndbokas innhold i fengslene i Sarpsborg, Moss, Indre Østfold, Oslo, Kongsvinger, Gjøvik og Bergen.

- I manualen for de tilsatte har vi beskrevet arbeidsoppgaver som skal gjennomføres fra innsatte kommer inn til de løslates eller overføres til dom. Arbeidsoppgavene er beskrevet både ut fra hvordan de skal gjennomføres og hvorfor man gjør dette, sier han.
{}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {Internasjonal pris for norsk varetektsarbeid} { 0+0100CPM0ENovember+0100RNovPMCET='%Europe/Oslo. %511 %2006' +01:00RENovember0X='<38ppm11 2006-11-03T12:16:38+01:00Fridaypm3838="03pm30Europe/Oslo">' +01:00+0100rdCETNovember0X='' /}
{}
{}
{}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {Internasjonal pris for norsk varetektsarbeid} { 0+0100CPM0ENovember+0100RNovPMCET='%Europe/Oslo. %511 %2006' +01:00RENovember0X='<38ppm11 2006-11-03T12:16:38+01:00Fridaypm3838="03pm30Europe/Oslo">' +01:00+0100rdCETNovember0X='' /}
{}
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk