Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Innsatte slukket brann i Fræna

- Det var takket være de elleve innsatte på åpen soning i fengselet at brannet ble slukket så raskt, sier overbefal Arnfinn Fedje i Fræna Brannvesen i Romsdal til NRK.

Gårsdagens helter i Romsdal var utvilsomt de elleve innsatte ved åpen soning i Hustad fengsel – Gårsdagens helter i Romsdal var utvilsomt de elleve innsatte ved åpen soning i Hustad fengsel som i går ettermiddag deltok i arbeidet med å slukke gressbrannen som spredde seg over et større område ikke langt fra bebyggelsen i bygda Farstad like ved fengselet.

Se oppslag hos NRK

- Brannen var ute av kontroll i over en time, men vi fikk fantastisk hjelp fra åpen avdeling på Hustad fengsel, sier Fedje til NRK. Og bekrefter at de innsatte var godt i gang med slukkingen en god stund før brannvesenet kom til stedet. Fengselet hadde selv med seg viktig og nødvendig brannslukkingsutstyr.

Dramatisk
- Det var veldig dramatisk. Jeg ble redd for hus og hjem. Det gikk kort tid fra det begynte ved hovedveien og til det spredte seg, sier Tove B. Farstad til NRK. Hun stod for drikkevannforsyningen til brannmannskap og de innsatte.

- Fram til like før klokka 15 var brannen helt ute av kontroll, og den spredde seg svært raskt, skriver Romsdals Budstikke i sin nettutgave – der du også finner en lengre billedserie fra slukningsarbeidet.

Honnør
Regiondirektør Per Sigurd Våge er raskt ute med å gi honnør til de domfelte som deltok i arbeidet med å slokka brannen. Og er overbevist om at dette vil bli lagt merke til langt ut over lokalsamfunnets grenser.

- Når domfelte bidrar på den måten de gjorde under brannen i Romsdal i går minner de oss også om noe annet viktig; at fengselsinnsatte ønsker å ta ansvar på lik linje med andre i samfunnet. Men at slike historier også er med på å bryte ned noen fordommer i forhold til fengslene våre: norsk kriminalomsorg er så mye mer enn strengt lukkede plasser.

Naturfengsel
Fungerende fengselsleder Gjert Skjønberg i Hustad fengsel har lenge vært opptatt av at fengselet også blir betraktet som en ressurs i lokalsamfunnet.

– Noen sikkerhetsmessige vurderinger og diskusjoner må hele tida ligge i bunn for engasjement som det vi hadde på brannfeltet i går. Og vi skal nå i ettertid også nøye evaluere deltakelsen vår. Men dette er jo noe vi allerede har med oss i arbeidet med det som skal bli Norges første naturfengsel; en aktiv samhandling med det lokalsamfunnet vi allerede er en del av.

Avslutter fengselslederen.

Fram til like før klokka 15 var brannen helt ute av kontroll, og den spredde seg svært raskt.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk