Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Innsatt dømt for vold og trusler mot fengselstilsatte

En 31 år gammel forvaringsinnsatt på Ila fengsel og forvaringsanstalt er domfelt for 140 tilfeller av vold og grove trusler mot tilsatte i fengsler.

Strafferettslig tilregnelig

Straffesaken mot mannen ble ført i Asker og Bærum tingrett i juni i år, og dommen er nå avsagt. Retten fant ham skyldig i vold og trusler mot flere enn 50 fengselsbetjenter. Over 40 tilsatte ved Ila fengsel og forvaringsanstalt vitnet i saken.

Retten kom i dommen til at mannen er strafferettslig tilregnelig. Mannens advokat hadde lagt ned påstand om at han måtte frifinnes, fordi hun mener han ikke er strafferettslig tilregnelig.

31-åringen ble av tingretten domfelt for vold mot offentlig tjenestemann, legemsfornærmelser, legemsbeskadigelser, alvorlige trusler som også omfatter drapstrusler, blotting og skadeverk ved tilgrising med urin og avføring.

Erstatning til tilsatt

Dommen omfatter blant annet slag med knyttet neve i ansiktet på en tilsatt, slik at den tilsattes nese brakk. Den omfattet også slag og spark mot tilsattes hoder, kasting av urin mot tilsatte og til dels grove trusler rettet mot tilsatte og deres familiemedlemmer.

Mannen soner nå en forvaringsdom, og kan derfor ikke idømmes ytterligere fengselsstraff. Han ble imidlertid dømt til å betale 30.000 kroner i erstatning til en kvinnelig fengselstilsatt som han slo ned og skadet.

31-åringen har anket dommen til Borgarting lagmannsrett.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk