Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Informasjonsfilm for fremmedspråklige

Knut Erik Rønningen fra Oslo fengsel skal lage film for flere av fengslene i region sør. Filmen er ment for nyinnsatte som ikke forstår eller snakker norsk, og skal ta sikte på å gi informasjon om praktiske rutiner i fengselet, aktivitetstilbud og grunnleggende rettigheter.

Raymond_Nilsen[1]

Perspektiver fra en innsatt

Bakgrunnen for prosjektet om informasjonsfilm for innsatte i region sør, er at det kan være helt avgjørende for nyinnsatte å få informasjon om grunnleggende regler og rutiner i fengselet.

Rønningen har tidligere laget informasjonsfilm for innsatte ved Oslo fengsel, og er ansatt i et halvt års engasjement i region sør. Det er tenkt at manuset for filmene utarbeides over samme lest, der vi møter fengselshverdagen fra perspektivet til en innsatt som har sittet en stund og kjenner til systemet. Innsatte forteller om hverdagen og dens utfordringer, og fortellerstemmen kan oversettes og spilles inn på de språkene man ønsker. I samtlige filmer finner vi hovedvernombud i region sør, Raymond Nilsen (bildet) i rollen som innsatt.

Informasjonsplikt

Kriminalomsorgen har plikt til å informere innsatte og domfelte om gjennomføringen av straffen, rutiner i fengselet og forhold som er av betydning for rettssikkerheten til den enkelte. I praksis kan det være vanskelig å vite hvor grensene går for veilednings- og opplysningsplikten, som er nedfelt i forvaltningsloven §§ 11 og 17. Straffegjennomføringslovens retningslinjer sier i tillegg at relevant regelverk skal være tilgjengelig for alle innsatte og domfelte.

Kriminalomsorgen er også forpliktet til å følge internasjonale og europeiske regler for behandling av innsatte. Europarådet anbefaler at utenlandske innsatte gis tilstrekkelig informasjon om sine juridiske rettigheter og plikter, og at de blir informert om hovedtrekkene i fengselets rutiner, mulighet til trening og undervisning, samt bistand fra tolk.

Fra flere fengsler

Det skal lages informasjonsfilm om Ringerike fengsel, Sem fengsel, Drammen fengsel og Telemark fengsel, både avdelingen i Skien og i Kragerø. Sem fengsel er første fengsel ut, og fengselsleder Roar Stensnes forteller at de ser frem til dette og håper informasjonsfilmen blir et nyttig supplement i kommunikasjonen med fremmedspråklige innsatte.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk