Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

I møte med Døråpnerne

Nettverkssamarbeid i Møre og Romsdal
NETTVERKSSAMARBEID: - Det er et stort behov for mennesker som kan være til stede for domfelte på et mer mellommenneskelig nivå. Ikke nødvendigvis fagpersoner, men medmennesker som villig bruker av egen fritid for å være til stede for andre mennesker. Det forteller både friomsorgsleder Annhild Viken Sunde og nettverkskoordinator i Røde Kors Jan Bjørgo, som nå er i ferd med å inngå et nettverkssamarbeid i Møre og Romsdal.

Røde Kors er som kvikklunsj og appelsiner: et naturlig innslag i påskefjellet. Og de fleste av oss gjenkjenner organisasjonen som en tung aktør i internasjonalt hjelpearbeide. Men visste du at organisasjonen også har en rekke tiltak for tidligere rusmisbrukere, psykisk syke og løslatte fra soning i fengsel?


SAMARBEIDET MED DE FRIVILLIGE ORGANISASJONENE:
  • Det sosiale nettverket til lovbrytere kan være lite stabilt og konstruktivt og bidrar i liten grad til å lette tilpasningen til samfunnet. Det kan derfor være nødvendig for dem å holde seg borte fra gamle venner og bekjente og satse på nye kontakter og miljøer.
  • Et sentralt virkemiddel for å lette integrasjonen i sosialt stabile miljøer er derfor å opprette kontakt med medarbeidere utenfor kriminalomsorgen som på frivillig grunnlag kan bistå domfelte. Det er av stor betydning å gi domfelte gode sosiale modeller og nye erfaringer i sosial samhandling.
  • De frivillige medarbeiderne kan gå inn i programmene som brobyggere til normalsamfunnet. Gjennom dem kan domfelte lære sosialt aksepterte omgangsformer.
  • Kriminalomsorgen samarbeider med en rekke organisasjoner med humanitært, religiøst, idrettslig, kulturelt eller rusmiddelbekjempende formål. Disse gjør en stor innsats gjennom besøkstjeneste og aktiviseringstiltak som fremmer ferdigheter, styrker selvfølelsen og integrerer lovbryteren i aktive fritidsmiljøer.
Hvordan kan vi sørge for at mennesker som av ulilke grunner føler seg på utsiden av samfunnet heller kan føle seg som en del av det? Dette var spørsmålet han åpnet med, nettverkskoordinator i Røde Kors Jan Bjørgo, da han nylig besøkte Møre og Romsdal friomsorgskontor.

Å være til stede for domfelte
Å være Døråpner i Røde Kors handler først og fremst å arbeide med mennesker som har slitt med rus, som har psykiske problem eller som har sittet i fengsel.

- Vi har spurt disse menneskene om hva de trenger, og de svarer unisont: Det vi trenger mest av alt er noen som er til for oss på det mellommenneskelige nivå. Ikke nødvendigvis fagpersoner, men medmennesker som villig bruker av egen fritid for å være til stede for andre mennesker, fortalte Bjørgo og fikk god støtte fra friomsorgsleder Annhild Viken Sunde.

For Sunde kan trygt underskrive på nødvendigheten av å tenke utradisjonelt og nytt i forhold til de kjente problemstillingene:

- Det er et stort behov for mennesker som kan være til stede for domfelte på et mer mellommenneskelig nivå. Kort og godt: Å være medmennesker. Vi håper nå på å kunne inngå et samarbeid med Røde Kors i døråpnerprosjektet, sier hun.

Nytt sosialt nettverk
”Å gi hjelp og støtte i forbindelse med å etablere et nytt sosialt nettverk for mennesker som har kjempet seg ut av et problem er ikke mer mystisk enn at de ønsker seg en samtalepartner, en å gå på kino med, en som kan hjelpe dem å finne fram i jungelen av offentlige tilbud og kontorer, en som vet hvordan man får seg minibankkort eller en som vet hvordan man bestiller en time hos tannlegen”. Slik heter det i Røde Kors egen omtale av prosjektet.

I prosjektet samarbeider Røde Kors med såvel offentlige som private og frivillige aktører. I det ene øyeblikket kan møtene skje som rene én-til-en-tiltak, for i neste omgang å ha en form der flere blir invitert til et felles møtested.

På stadig flere steder
Nå er Røde Kors langtfra ukjente med å samarbeide med kriminalomsorgen. Allerede gjennom en årrekke har de lagt ned et stort arbeide i den såkalte visitortjenesten i fengsel. Og for mange innsatte er møtet med de frivillige fra Røde Kors særlig viktig, nettopp fordi dette handler om mennsker som ikke blir betalt for å snakke med dem, men snarere velger å bruke fritiden på å besøke dem i fengselet.

Døråpnere dukker nå opp på nye steder – over hele landet. Og det ser altså ut som om friomsorgskontoret i Møre og Romsdal også kan bli del av dette nettverksarbeidet.

Relaterte artikler:
{}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {I møte med Døråpnerne} { 0+0100CAM0ENovember+0100RNovAMCET='%Europe/Oslo. %041 %2006' +01:00RENovember0X='<00pam11 2006-11-07T01:00:00+01:00Tuesdayam0000="07am30Europe/Oslo">' +01:00+0100thCETNovember0X='' /}
{}
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk